Baby Box και στις ΗΠΑ

images_3032017_the-finnish-baby-box-pret-a-pregnant-6.jpg

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που αντιμετωπίζουν οι γονείς. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά φαίνεται να είναι τα baby boxes – ειδικά κουτιά για… μωρά.

Τα κουτιά, που αποτελούν παράδοση στη Φιλανδία, περιέχουν όλα τα απαραίτητα για να βοηθήσουν τους γονείς τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού τους, όπως μωρομάντηλα, πάνες και ένα φορμάκι, αλλά επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βρεφικό κρεβάτι – το να κοιμάται το μωρό σε ένα κουτί, σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να «κυλήσει» μπρούμυτα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι το Νιου Τζέρσεϊ είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που υιοθετεί τα baby boxes και σχεδιάζει να παρέχει περίπου 105.000 μέσα στο 2017.

Η Φινλανδία μοιράζει τέτοιου είδους κουτιά σε νέους γονείς για σχεδόν 80 χρόνια, αλλά το concept έχει πλέον δοκιμαστεί στο Έσσεξ, στο Μπέρμιγκχαμ, τη Σκωτία, την Αργεντινή, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τη Ζάμπια. Στη Φινλανδία, η ιδέα έχει επαινεθεί για τη συμβολή της στην τεράστια μείωση των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας από τότε που το κράτος αποφάσισε τη διανομή τους.

Στις ΗΠΑ, τα νέα baby box δίνουν επιπλέον έμφαση στην ασφαλή ύπνο – μαζί με την παραλαβή των δεμάτων, οι γονείς καλούνται να παρακολουθήσουν ένα online βίντεο για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και να συμπληρώσουν ένα σύντομο κουίζ. Μετά το Νιου Τζέρσεϊ, το concept ακολούθησαν το Οχάιο και η Αλαμπάμα.

Μία από τις πρώτα μητέρες που επωφελήθηκαν από τη νέα τακτική στο Οχάιο είναι η Kyle Stimpert, μια μητέρα διδύμων στο Κλίβελαντ, η οποία αποκάλυψε ότι θα είχε πολύ λιγότερο άγχος αν τα baby box υπήρχαν από τη στιγμή που γεννήθηκαν ο γιος και η κόρη της τον Δεκέμβριο.

«Δεν χρειάζεται να κάνεις έρευνα, δεν χρειάζεται ρωτήσεις κάποιον φίλο, ξέρεις ότι είναι ένα ασφαλές μέρος», λέει. Πέρα από ένα μέρος για να κοιμούνται τα μωρά, είναι και ένας τρόπος να εκπαιδευτούν οι γονείς. Φυσικά, δεν μπορεί να αναγκάσεις κανέναν να παρακολουθήσει το βίντεο, αλλά η Stimpert δήλωσε ότι θυμόταν ακόμη τα βασικά σημεία έναν μήνα αργότερα: για παράδειγμα, ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνει παιχνίδια στην κούνια και ότι θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/