3 μύθοι για την διατροφή και την εγκυμοσύνη

images_2132017_2_Eat-Well.jpg

Μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πραγματικά σημαντική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού ό,τι τρώτε επηρεάζει τόσο εσάς όσο και το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζουμε και ακούμε διάφορα, με αποτέλεσμα πολλές φορές ορισμένες πληροφορίες στο μυαλό μας να είναι αρκετά συγκεχυμένες. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους που αφορούν τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, και εξηγούμε για ποιους λόγους η επιστήμη τους καταρρίπτει.

1. Έχω ακούσει ότι τα ω-3 μου κάνουν καλό αλλά θα πρέπει να αποφεύγω τα ψάρια

Πράγματι, τα ψάρια αποτελούν πολύτιμη ομάδα τροφίμων για εσάς καθώς σας προσφέρουν τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και μέταλλα όπως το ασβέστιο (μικρά ψάρια όταν καταναλώνονται με το κόκκαλο), που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του σκελετού του μωρού σας αλλά και τη διατήρηση της υγείας των οστών σας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, είναι σημαντικό να καταναλώνετε ποικιλία ψαριών (π.χ. τσιπούρα, σαργός, μυτάκι, σπάρος, κουτσομούρα, μπαρμπούνι, λυθρίνι, φαγκρί, μελανούρι, γλώσσα κ.ά.) και όχι μόνο ένα είδος, με συχνότητα 2-3 μερίδες/εβδομάδα, ενώ τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, γαύρος, σολομός, σαφρίδι, κολιός, γόπα, ζαργάνα) που παρέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, πρέπει να εντάσσονται με συχνότητα τουλάχιστον 1 μερίδα/εβδομάδα και το πολύ 2 μερίδες/εβδομάδα στο διαιτολόγιο της εγκύου.

Ταυτόχρονα, είναι καλό να αποφεύγετε τα μεγάλα ψάρια ωκεανών όπως γαλέο, ξιφία, καρχαριοειδή, μουρούνα και μυρσίνη, καθότι αυτά τα ψάρια ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων (όπως υδράργυρο) και διοξινών. Επίσης, αποφύγετε τα ωμά ψάρια και θαλασσινά (όστρακα, σούσικτλ), τις έτοιμες για κατανάλωση αποφλοιωμένες γαρίδες και τα καπνιστά ψάρια και θαλασσινά (π.χ. καπνιστός σολομός) λόγω πιθανής μόλυνσης από λιστέρια, μιας τροφιμογενούς λοίμωξης που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το έμβρυο.

2. Πρέπει να κόψω τη ζάχαρη

Κατά την εγκυμοσύνη, ο μεταβολισμός ανά τρίμηνο μεταβάλλεται με αποτέλεσμα την αύξηση των ενεργειακών αναγκών ιδιαίτερα μετά το 2ο τρίμηνο. Για αυτό είναι σημαντικό μια εγκυμονούσα να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες αυξάνοντας την κατανάλωση τροφίμων σταδιακά φροντίζοντας ναυπάρχει πάντα μέτρο και ποικιλία με προτεραιότητα τις βασικές ομάδες τροφίμων. Έως τώρα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η με μέτρο κατανάλωση σακχάρων σύμφωνα με τις συστάσεις, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου όπως αυτό καθορίζεται για την συγκεκριμένη έγκυο γυναίκα, μπορεί να έχει κάποια βλαπτική επίδραση στην ίδια και το έμβρυο. Ταυτόχρονα, μπορείτε να συμβουλεύεστε το γιατρό σε συνεργασία με το διαιτολόγο σας, ώστε να σας καθοδηγήσουν με εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να εντάξετε όλα τα τρόφιμα στη διατροφή σας εξασφαλίζοντας την ισορροπία σε αυτή και την ομαλή αύξηση του βάρους σας.

3. Μπορώ να πίνω λίγο αλκοόλ στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η ασφαλέστερη σύσταση για την κατανάλωση αλκοόλ από μία εγκυμονούσα, είναι η πλήρης αποφυγή του καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Κι αυτό γιατί έχουν παρατηρηθεί σημαντικές νευρολογικές και αναπτυξιακές επιπλοκές στο έμβρυο με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η βαριά κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί και με ειδικά σύνδρομα του νεογνού.

Κλείνοντας, είναι καλό να θυμάστε ότι πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας, προκειμένου να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο για εσάς όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr