Φάκελος γυναίκα: Υγεία και ευεξία σε κάθε στάδιο της ζωής

images_632017_Letting-Go.jpg

Γυναίκα.Μία «λέξη» που κρύβει πολλές υποχρεώσεις και πολλούς ρόλους με τις απαιτήσεις κάθε ρόλου να είναι ιδιαίτερα αυξημένες!


Η ζωή της γυναίκας έχει πολλά και διαφορετικά στάδια…Αυτό της ενηλικίωσης και της σωματικής ανάπτυξης, αυτό της μητρότητας (συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας πριν την εγκυμοσύνη, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό) και φυσικά το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Σημαντικός σύμμαχος στη ζωή της γυναίκας για να αντεπεξέλθει ομαλά σε όλα αυτά τα στάδια είναι, φυσικά, η διατροφή. H σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω προκειμένου να εξασφαλιστούνη ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται σε κάθε στάδιο της ζωής.

Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα;
Το γυναικείο σώμα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα πολυμηχάνημα που χρειάζεται συνεχή και συστηματική φροντίδα και ανεφοδιασμό των καυσίμων του. Τα καύσιμα για μια γύναικα δεν είναι μόνο η ενέργεια, δηλαδή οι θερμίδες, που παίρνει από τα τρόφιμα και ποτά, αλλά και ένα σύνολο μικροθρεπτικών συστατικών όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία αλλά και τα απαραίτητα ένζυμα και αμινοξέα που θα επιτρέψουν να τελεστούν ομαλά όλα τα μεταβολικά μονοπάτια και οι βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό εξασφαλίζεται από την ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα, άρα και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Πολλές φορές, όμως, το «τρέξιμο» και το στρες της καθημερινότητας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ισορροπημένη διατροφή και επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να «αφήνονται» και να σταματούν να φροντίζουν το σώμα τους και την υγεία τους. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις το γυναικείο σώμα χρειάζεται μία μικρή “ώθηση” μέσω συμπληρωμάτων που μπορούν να παρέχουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά σε σωστές ποσότητες για τη βέλτιστη υγεία και ευεξία σε κάθε στάδιο της ζωής. Συν τοις άλλοις, μελέτες δείχνουν ότι η σωστή χρήση πολυβιταμινούχων/πολυμεταλλικών συμπληρωμάτων διατροφής, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του διαιτολόγου φυσικά, φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηρότητας διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα αποκλειστικά σχεδιασμένα για τη γυναίκα που εξασφαλίζουν σε σωστή αναλογία πλήθος βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων και αμινοξέων αρμονικά συνδυασμένα με φυτικά εκχυλίσματα βοτάνων, ισοφλαβόνες και συμπυκνωμένες ουσίες τροφίμων. Οι ισοφλαβόνες είναι συστατικά που συναντώνται φυσικά σε τρόφιμα όπως είναι η σόγια, τα όσπρια και τα χόρτα.

Τελευταία, έχουν κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας καθώς φαίνεται να έχουν παρόμοια δομή και δράση με τα οιστρογόναχωρίς τις παρενέργειές τους. Έτσι, φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού αλλά και στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντική φαίνεται να είναι η χρησιμότητά τους για τις γυναίκες στο προεμμηνοπαυσιακό και μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο, καθώς τότε είναι που τα οιστρογόνα και η καρδιοπροστατευτική δράση που ασκούσαν στη γυναίκα μειώνεται δραματικά.

Όταν, λοιπόν, οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας συμπίπτουν με έναν εντατικό και δύσκολο τρόπο ζωής που οδηγεί πολλές φορές στην εξάντληση και στη μείωση της σωματικής και ψυχολογικής αντοχής, μη διστάζετε να ζητάτε τη συμβουλή του διαιτολόγου ή του γιατρού για να σας προτείνουν τον τρόπο για να ενισχύσετε τις δυνάμεις και τις αντοχές σας με την επικουρική χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr