Το «χάπι» προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου

images_2432017_Pills.jpg

Οι γυναίκες που παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύονται από ορισμένους τύπους καρκίνου ακόμη και για 30 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όσες έχουν χρησιμοποιήσει το χάπι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, του ενδομητρίου ή των ωοθηκών συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ, όπως ανακάλυψε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου σε γυναίκες που έχουν πάρει το χάπι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους και διαπίστωσαν ότι δεν οδηγεί σε νέους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου αργότερα στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα είναι τα τελευταία που δημοσιεύθηκαν από την πλέον μακροχρόνια μελέτη στον κόσμο σχετικά με τις επιπτώσεις από τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού.

Η έρευνα ξεκίνησε από το βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών το 1968, για να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τα αντισυλληπτικά χάπια. Η πιο πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Lisa Iversen, αφορά 46.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για έως και 44 χρόνια.

Η Δρ Iversen, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, είπε: «Επειδή η μελέτη έχει διαρκέσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε τις πολύ μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν υπάρχουν, που συνδέονται με το χάπι. Αυτό που διαπιστώσαμε από την εξέταση των δεδομένων ήταν ότι οι γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει το χάπι, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και των ωοθηκών».

«Έτσι, τα προστατευτικά οφέλη από τη χρήση του χαπιού κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους διαρκεί ακόμη και 30 χρόνια αφότου οι γυναίκες σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν», συνέχισε η επιστήμονας.

«Ενδιαφερόμασταν επίσης για το συνολικό ισοζύγιο όλων των τύπων καρκίνου μεταξύ των γυναικών που έχουν χρησιμοποιήσει το χάπι, καθώς εισέρχονται σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους. Δεν βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για κίνδυνο άλλων καρκίνων που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή τους. Αυτά τα αποτελέσματα από την πλέον μακροχρόνια μελέτη στον κόσμο για τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι καθησυχαστικά», κατέληξε η Δρ Iversen.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/