Το δηλητήριο που θα σώσει ζωές

images_3032017_redback-spider.jpg

Το δηλητήριο της πλέον θανατηφόρας αράχνης της Αυστραλίας θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη δημιουργία για πρώτη φορά θεραπείας για την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο τοξικό δηλητήριο της αυστραλιανής αράχνης Atracina, αποκαλύφθηκε ότι βοηθάει στην πρόληψη της βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε εργαστηριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, όπως λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Πανεπιστήμιο Monash αιχμαλώτισαν τρεις από τις επικίνδυνες αράχνες, των οποίων το τσίμπημα μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά, για την έρευνα. Χρησιμοποίησαν μιρκοσκοπικά σιφώνια για να αποσπάσουν το δηλητήριο από τις αράχνες και στη συνέχεια το ανέλυσαν, εντοπίζοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Hi1a και η οποία μοιάζει με μια άλλη χημική ουσία που μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες αναδημιούργησαν την πρωτεΐνη και την μετέφεραν ενέσιμα σε αρουραίους. Ανακάλυψαν ότι μπλοκάρει κανάλια στον εγκέφαλο που είναι ευαίσθητα στο οξύ και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική βλάβη μετά από εγκεφαλικά επεισόδια.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η πρωτεΐνη περιγράφεται ως «άκρως νευροπροστατευτική» σε μοντέλα που δείχνουν τι συμβαίνει, όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό που προκαλείται από έναν θρόμβο.

«Αυτή η ανακάλυψη θα μας βοηθήσει να παρέχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους επιζώντες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, περιορίζοντας τη βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται μετά από αυτό το καταστροφικό πρόβλημα υγείας», δήλωσε ο Δρ Glenn King, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Η πρωτεΐνη Hi1a παρέχει ακόμη και κάποια προστασία στην περιοχή του πυρήνα του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο από τη στέρηση οξυγόνου, η οποία γενικά θεωρείται μη ανακτήσιμη λόγω του γρήγορου θανάτου των κυττάρων της που προκαλείται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο».

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα «επίθεση» στον εγκέφαλο, η οποία συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου σταματά ή όταν σπάζει ένα αιμοφόρο αγγείο. Κάθε δύο δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/