Τι προκαλεί πόνους περιόδου (και πως να τους νικήσετε)

images_1332017_2_94a29aff3a5e4ccce152254c9c78abe3_XL.jpg

Ένα ζήτημα πρακτικής ιατρικής που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού, βρήκε επιτέλους απάντηση: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί η περίοδος αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση, μετά τη διεξαγωγή μιας πρωτοποριακής μελέτης για το θέμα.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο –το σύνολο των συμπτωμάτων που σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο- οφείλεται σε οξεία φλεγμονή που προκαλείται από έναν βιοδείκτη που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Αυτό δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της περιόδου είναι με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Women’s Health, εξέτασε 3.302 γυναίκες και διαπίστωσε ότι η παρουσία της CRP φαίνεται να συνδέεται με τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Προηγούμενη έρευνα για την CRP σε σχέση με τα εμφράγματα, βρήκε ότι η παρουσία της CRP συνδέεται με τη φλεγμονή.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν: «Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως κακή διάθεση / κοιλιακές κράμπες / πόνος στην πλάτη / λιγούρες / αύξηση του σωματικού βάρους / φούσκωμα και πόνος στο στήθος, αλλά όχι οι πονοκέφαλοι, φαίνεται ότι σχετίζονται σημαντικά και θετικά με τα αυξημένα επίπεδα CRP».

«Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με κάθε προεμμηνορροϊκό σύμπτωμα είναι πολύπλοκοι, γεγονός που υποδηλώνει ενδεχομένως διαφορετικούς μηχανισμούς για τις αιτίες ορισμένων συμπτωμάτων. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή μπορεί να παίζει ένα μηχανιστικό ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη αυτών των σχέσεων σε βάθος χρόνου».

«Ωστόσο, η σύσταση στις γυναίκες να αποφεύγουν συμπεριφορές που σχετίζονται με φλεγμονή μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη του συνδρόμου και οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του».

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, η εκδότρια της επιθεώρησης Dr Susan Kornstein, δήλωσε: «Η πλειοψηφία των γυναικών βιώνουν τουλάχιστον κάποια από τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Ο εντοπισμός της φλεγμονώδους βάσης του συνδρόμου, θα ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετες επιλογές θεραπείας και πρόληψης».

Περίπου το 80% των γυναικών βιώνουν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, όπως πόνος στην κοιλιά, ημικρανίες, φούσκωμα, ναυτία και λήθαργο.

Τον Φεβρουάριο, ο Δρ John Guillebaud, καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας στο University College του Λονδίνου, αναθέρμανε και πάλι τη συζήτηση για την ποιότητα της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τους πόνους της περιόδου, υποστηρίζοντας ότι ο πόνος της περιόδου είναι «τόσο ισχυρός όσο μια καρδιακή προσβολή».

Αν και είναι ένα θέμα πρακτικής ιατρικής που απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα του γυναικείου πληθυσμού, οι ερευνητικές προσπάθειες για το τι το προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται, είναι μάλλον λίγες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr