Τι πονάει όσο μια καρδιακή προσβολή;

images_2732017_2_Celiac-Disease-and-Endometriosis.jpg

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για τους πόνους της περιόδου, παρά το γεγονός ότι το μία στις πέντε γυναίκες υποφέρει σοβαρά από επώδυνη εμμηνόρροια, ακόμη και κάθε μήνα.

Όμως η περίοδος μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες τόσο πόνο, όσο και μια καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο διευθυντής του τμήματος γυναικολογικού πόνου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νόρθσορ, Frank Tu, είπε ότι πολλοί γιατροί διδάσκονται ότι η ιβουπροφαίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, «θα πρέπει να είναι αρκετό» για την καταπολέμηση αυτών των πόνων.

Ο καθηγητής John Guillebaud από το University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι εμμηνορροϊκές κράμπες, που προκαλούνται από συσπάσεις της μήτρας, μπορεί να είναι τόσο επώδυνες «όσο μια καρδιακή προσβολή».

Η δυσμηνόρροια, ο κλινικός όρος για την επώδυνη περίοδο, δεν έχει καμία οριστική ιατρική εξήγηση. Η άλλη κύρια αιτία των πόνων περιόδου είναι η ενδομητρίωση, όπου ιστός που κανονικά «επενδύει» την μήτρα εμφανίζεται στην πύελο, τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες. Εκτός από το να προκαλεί εξαιρετικά επώδυνες κράμπες, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, αν η γυναίκα δεν ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Το σημαντικό ερώτημα βεβαίως, αυτό που απασχολεί περισσότερο σε ιατρικό και πρακτικό επίπεδο, είναι γιατί μερικές γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους πόνους της περιόδου από κάποιες άλλες, σύμφωνα με τον Δρ Ρίτσαρντ Legro από το Penn State College of Medicine.

Ο καθηγητής John Guilleaud, πιστεύει ότι η φύση της συγκεκριμένης κατάστασης παίζει σημαντικό ρόλο στο πως αντιμετωπίζεται: «Νομίζω ότι οι γιατροί και των δύο φύλων αντιμετωπίζουν περίεργα τη δυσμηνόρροια. Από τη μία πλευρά, οι άνδρες δεν υποφέρουν από αυτόν τον πόνο και υποτιμούν πόσο μεγάλος είναι ή μπορεί να γίνει σε ορισμένες γυναίκες. Αλλά νομίζω ότι και μερικές γυναίκες γιατροί μπορεί να είναι κάπως σκληρές επί του θέματος: είτε επειδή δεν το αντιμετωπίζουν οι ίδιες είτε επειδή κάποιες που το αντιμετωπίζουν σκέφτονται πως “Αφού μπορώ να το αντέξω εγώ, τότε μπορεί και ο ασθενής μου”».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/