Τα Mαθηματικά στην υπηρεσία της υπογονιμότητας

images_2132017_fertility.jpg

Το πώς «κολυμπάει» το σπέρμα ενός άνδρα, για να φτάσει στις σάλπιγγες αποκαλύφθηκε και έχει να κάνει με τον ρυθμό.

Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι το κεφάλι και η ουρά των σπερματοζωαρίων ακολουθούν μοτίβα παρόμοια με τα πεδία που σχηματίζονται γύρω από τους μαγνήτες τα οποία βοηθούν την προώθησή τους προς το ωάριο. Γνωρίζοντας γιατί κάποια σπερματοζωάρια πετυχαίνουν και άλλα αποτυγχάνουν στον σκοπό τους θα μπορούσε να βοηθήσει τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ξεκινούν την προσπάθεια για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο, όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα κάνουν σεξ. Περίπου 10 από αυτά φθάνουν στη… γραμμή του τερματισμού – αλλά δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο ένας νικητής.

Η διαδρομή είναι γεμάτη δυσκολίες, λέει ο συντάκτης της μελέτης Δρ Hermes Gadelha. «Κάθε φορά που κάποιος μου λέει ότι θέλει να κάνει μωρό, σκέφτομαι ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα – αλλά κανείς δεν το καταλαβαίνει», λέει ο Δρ Gadelha, λέκτορας στα εφαρμοσμένα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Ο ίδιος και η ομάδα του κατέγραψαν τον ρυθμό της ουράς μεμονωμένων σπερματοζωαρίων, «για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη ροή του υγρού γύρω από το σπερματοζωάριο. Αποδεικνύεται ότι ένας απλός μαθηματικός τύπος εξηγεί τα ρυθμικά μοτίβα που δημιουργούνται», λέει ο Δρ Gadelha. Και αυτές οι κινήσεις είναι που βοηθούν επιλεγμένα σπερματοζωάρια να φτάσουν ως το θηλυκό ωάριο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Physical Review Letters, λέει ότι το επόμενο βήμα θα είναι να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές το μοντέλο για να προβλέψουν την κίνηση μεγάλου αριθμού σπερματοζωαρίων.

Ο καθηγητής Allan Pacey από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, λέει ότι χρειάζονται περισσότερα από καλό… κολύμπι, ώστε το σπέρμα να επιτύχει τον σκοπό του.«Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για το σπέρμα τόσο καλύτερα. Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη θεραπεία της υπογονιμότητας με κάποιο τρόπο, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία για να εξετάσουμε. Αυτά περιλαμβάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που είναι διαθέσιμα, το βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και το DNA που υπάρχει στο κεφάλι των σπερματοζωαρίων».

Όταν ένας άνδρας εκσπερματώνει, 50-150 εκατομμύρια σπερματοζωάρια παράγονται και αρχίζουν να κολυμπούν προς τις σάλπιγγες της γυναίκας. Όμως, υπάρχουν πολλά εμπόδια για να ξεπεράσουν τα σπερματοζωάρια, τα οποία είναι μόλις 0,065 χιλιοστά σε μήκος. Μόνο ένα σπερματοζωάριο μπορεί να διαπεράσει το ωάριο της γυναίκας και να το γονιμοποιήσει, οπότε ο αγώνας είναι ανελέητος.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επιβιώσουν στον κόλπο, όπου οι συνθήκες θα κάνουν τα περισσότερα να πεθάνουν. Θα πρέπει να αποφύγουν τα αδιέξοδα και την περίπτωση να παγιδευτούν προτού φθάσουν στη μήτρα. Στο δρόμο τους υπάρχουν επίσης επιδρομές από λευκά αιμοσφαίρια που είναι έτοιμα να τα σκοτώσουν.

Τελικά, όσα επιβιώσουν φτάνουν στις σάλπιγγες. Όμως, έχει απελευθερωθεί ένα ωάριο ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να υποδεχθεί το σπερματοζωάριο-νικητή; Αν όχι, όλο αυτό το ταξίδι ήταν μάταιο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/