Τα παιδιά χαρίζουν χρόνια στους γονείς

images_1832017_adoption.jpg

Το να έχει κάποιος παιδιά μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του, ιδιαίτερα σε πολύ μεγάλη ηλικία, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που είναι σε ηλικία 60 ετών και γονείς μπορεί να ζήσουν έως και δύο χρόνια περισσότερο από ό,τι οι άτεκνοι συνομήλικοί τους, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Η Karin Modig και η ερευνητική της ομάδα χρησιμοποίησαν στοιχεία από το εθνικό μητρώο της χώρας για να αναλύσουν τη διάρκεια ζωής πάνω από 1,4 εκατομμυρίων ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών σε σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση και το αν είχαν παιδιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν χαμηλότερος σε άτομα με τουλάχιστον ένα παιδί – ένα αποτέλεσμα πιο έντονο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. «Στην ηλικία των 60 ετών, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ήταν δύο έτη για τους άνδρες και 1,5 έτη για τις γυναίκες», αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει εάν η σύνδεση μεταξύ της μακροζωίας και τη γονεϊκότητα δυνάμωσαν με την ηλικία.

Όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροβιότητα, όπως η εκπαίδευση, η διαφορά στον κίνδυνο θανάτου όντως αύξανε με την ηλικία μεταξύ αυτών που είχαν παιδιά και εκείνων που δεν είχαν. Για παράδειγμα, άτεκνοι άνδρες ηλικίας 90 ετών είχαν κίνδυνο θανάτου 17,7%, σε σύγκριση με 16,2% για τους άνδρες της ίδιας ηλικίας με παιδιά.

«Τα παιδιά μπορούν να παρέχουν βοήθεια για την καλύτερη χρήση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και τη λήψη φαρμάκων, ενώ παρέχουν και συναισθηματική στήριξη», δήλωσε η Δρ Modig. Μια επιπλέον μελέτη έχει προγραμματιστεί για να εξετάσει την επίδραση αυτών των πτυχών με περισσότερες λεπτομέρειες, πρόσθεσε.

Ενώ το φύλο των παιδιών δεν βρέθηκε να επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής, ο κίνδυνος θανάτου ήταν μεγαλύτερος στους γονείς που δεν ήταν παντρεμένοι σε σχέση με εκείνους που ήταν, ιδίως μεταξύ των ανδρών.

«Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι, ειδικά σε αυτές τις ομάδες των ηλικιωμένων, είναι πιο πιθανό ότι ο άνδρας να είναι μεγαλύτερος από τη γυναίκα, έτσι ίσως οι γυναίκες να είναι πιο πιθανό να φροντίζουν τους συζύγους τους», είπε η Δρ Modig.

Η μελέτη εξέτασε τα αρχεία 704.481 ανδρών και 725.290 γυναικών που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1925 και ζουν στη Σουηδία. Σε ηλικία 60 ετών, οι άνδρες με παιδιά θα μπορούσαν να αναμένουν να ζήσουν για άλλα 20,2 χρόνια, ενώ οι άνδρες χωρίς παιδιά θα μπορούσαν να ζήσουν 18,4 χρόνια. Οι γυναίκες ηλικίας 60 με παιδιά αναμένεται να ζήσουν επιπλέον 24,6 χρόνια, ενώ εκείνες που δεν έχουν αναμένεται να ζήσουν άλλα 23,1 χρόνια.

Στην ηλικία των 80, το προσδόκιμο ζωής για άνδρες με παιδιά είναι άλλα 7,7 χρόνια, ενώ για εκείνους χωρίς, επτά χρόνια. Για τις γυναίκες ηλικίας 80 με παιδιά, το προσδόκιμο ζωής είναι άλλα 9,5 χρόνια, ενώ για εκείνες χωρίς παιδιά 8,9 χρόνια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/