Τα νέα όπλα στην ορθοδοντική

images_1632017_3am8.jpg

Αν και οι λόγοι που μας οδηγούν στην ορθοδοντική είναι συνήθως αισθητικοί, η αλήθεια είναι ότι κρύβονται πολλά περισσότερα οφέλη πίσω από τη σωστή διάταξη των δοντιών μας.

Μη σωστά τοποθετημένα δόντια μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες, τόσο στη μάσηση και την ομιλία, όσο και στην κροταφογναθική άρθρωση (την περιοχή μπροστά από το αυτί), η οποία όταν καταπονείται παρουσιάζει επώδυνα συμπτώματα. Επιπλέον, τα στραβά δόντια δεν μας επιτρέπουν να τα βουρτσίζουμε σωστά, με αποτέλεσμα την συχνότερη εμφάνιση τερηδόνας, περιοδοντίτιδας και άλλων ασθενειών που έχουν σχέση με την υγιεινή του στόματος.

Τα παραδοσιακά μεταλλικά «σιδεράκια» αποτέλεσαν για σειρά ετών το βασικό εργαλείο των ορθοδοντικών. Η τοποθέτησή τους δεν ήταν και η πλέον ευχάριστη ιδέα για τον ασθενή, καθώς δεν μετακινούταν και δυσκόλευαν το βούρτσισμα, υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού των ούλων, απαιτούσαν προσοχή κατά τη μάσηση και προκαλούσαν αισθητικά πρόβλημα. Όμως, οι εποχές άλλαξαν, η ορθοδοντική έκανε μεγάλα βήματα προόδου και οι σύγχρονες μέθοδοι που ακολουθούνται προσφέρουν καλύτερες λύσεις χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος. Έτσι, η ορθοδοντική δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε παιδιά και εφήβους αλλά και σε κάθε ενήλικα που θέλει να βελτιώσει την αισθητική και υγιεινή του στόματός του, χωρίς συμβιβασμούς στην εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι τεχνικές επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού και του ατόμου που θα λάβει τη θεραπεία.

Αυτόδετα σιδεράκια

Τα αυτόδετα σιδεράκια είναι μια εναλλακτική προσέγγιση στην κλασσική ορθοδοντική, μια τεχνική με την οποία μειώνουμε τον χρόνο του ισιώματος των δοντιών. Πρόκειται για σιδεράκια τα οποία, όπως και τα κλασικά, είναι κολλητά στα δόντια και η μετακίνηση των δοντιών βασίζεται στο σύρμα το οποίο τα ενώνει. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το σύρμα συγκρατείται σε αυτά: στη συνηθισμένη πρακτική, το ορθοδοντικό σύρμα προσδένεται με μεταλλικές ή ελαστικές προσδέσεις υπό πίεση, στην τεχνική των αυτόδετων όμως τα ίδια τα σιδεράκια έχουν ένα καπάκι που κλείνει την αύλακα στην οποία μπαίνει το σύρμα, με αποτέλεσμα τα σύρματα να συγκρατούνται μεν αλλά να έχουν ένα περιθώριο κινητικότητας μέσα στα σιδεράκια. Έτσι, μειώνεται η τριβή στην μετακίνηση του σύρματος και κατ’ επέκταση γίνεται κατά κάποιους μήνες πιο γρήγορα η ευθυγράμμιση των δοντιών.

Διαφανείς νάρθηκες

Μια άλλη σύγχρονη μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας είναι οι διαφανείς νάρθηκες. Βασίζεται στην χρήση μιας σειράς από νάρθηκες (πχ Invisalign, Clear Aligner), οι οποίοι σταδιακά μετακινούν τα δόντια στη σωστή τους θέση. Ο κάθε νάρθηκας είναι εξατομικευμένος και με βάση το αρχικό σχέδιο θεραπείας του ορθοδοντικού έχει λίγο διαφορετικό σχήμα από το προηγούμενο. Η φιλοσοφία της θεραπείας όσον αφορά τη βήματα της ορθοδοντικής μετακίνησης, είναι η ίδια με τα κλασσικά σιδεράκια. Στην τεχνική αυτή όμως οι μετακινήσεις γίνονται πρώτα σε ένα μοντέλο και μετά με τους νάρθηκες «μεταφέρονται» στα δόντια. Ο ασθενής τους φοράει 22 ώρες/24ωρο και κάθε 2 εβδομάδες περίπου τους αλλάζει ώσπου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γλωσσική ορθοδοντική

Στην μέθοδο αυτή τα «γλωσσικά σιδεράκια» συγκολλούνται στο εσωτερικό των δοντιών. Η τεχνική αυτή είναι ουσιαστικά αόρατη και τα αποτελέσματα είναι άμεσα αντιληπτά, αφού τα σιδεράκια δεν «κρύβουν» τα δόντια, οπότε ο ασθενής εύκολα αντιλαμβάνεται την εξέλιξη της θεραπείας. Υπάρχουν διαφόρων ειδών γλωσσικά σιδεράκια: κάποια επιτρέπουν μόνο περιορισμένες μετακινήσεις δοντιών και προτείνονται σε μικρής έκτασης προβλήματα, ενώ άλλα δίνουν τη δυνατότητα μετακινήσεων υψηλής ακρίβειας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/