Συμβουλευτική γάμου: Συντροφικότητα, η ελευθερία της δέσμευσης

images_1432017_2_awesome-couple-spring-activities-biking.jpg

Η επιλογή συντρόφου είναι σίγουρα μια απαιτητική διαδικασία, και πρέπει να είναι γιατί εφόσον μιλάμε για επιλογή, αυτή προϋποθέτει κόπο, προσπάθεια, αξιοποίηση της εμπειρίας και επιθυμία. Όπως κάθε επένδυση, έτσι και η συντροφικότητα ενέχει ρίσκο αλλά και προσωπική ευθύνη.

Σε αυτή τη δύσκολη αλλά και συνάμα γοητευτική διαδικασία, καθένας έχει το δικό του τρόπο προσέγγισης, τα δικά του σημαντικά, τις δικές του αξίες, τις δικές του επιθυμίες, τις δικές του προσδοκίες. Όλα αυτά, και πολλά άλλα ακόμη, είναι σημαντικά στοιχεία, που το άτομο δεν έχει να τα παραβλέψει καθώς νιώθει ότι τον δυσκολεύουν στην επιλογή, αλλά να τα ακούσει και να βάλει άλλα τόσα ώστε τελικά η επιλογή του να είναι σύμφωνη με τα δικά του standards.

Η ομορφιά της συντροφικότητας είναι ο πλούτος που προκύπτει από την ένωση δύο κόσμων, αυτών των συντρόφων. Καθετί διαφορετικό που αρχικά γοητεύει, είναι ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που στην πορεία θα δυσκολέψει τους συντρόφους. Είναι εκεί που σε κάθε φάση, έχει ο καθένας να υπερασπίζεται την επιλογή του, και να αξιοποιεί τη δυσκολία σαν αφορμή για να παραχθεί μια καινούρια λύση, η οποία δεν θα έχει χρήση εσαεί. Είναι τότε που ο καθένας από τους συντρόφους θα φροντίζει και το δικό του προχώρημα, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στη σχέση. Όχι λόγω ατομικής ανεπάρκειας μα λόγω προσωπικής επιθυμίας.

Η τέχνη της κηπουρικής διδάσκει πολύ όμορφα σε συμβολικό επίπεδο τη φροντιδα της σχεσης. Το όμορφο λουλούδι θέλει και ικανό κηπουρό για να μπορέσει να ανθίσει. Χρειάζεται πότισμα, κλάδεμα, φως, ξεχορτάριασμα. Αν θεωρηθεί αυτονόητα ότι θα παραμείνει ζωντανό τότε έχει χαθεί η φροντίδα, έχει χαθεί το μοίρασμα. Είναι τότε που δηλητηριασμένοι, απογοητευμένοι άνθρωποι, καταγράφουν τη συντροφικότητα σαν δέσμευση της ελευθερίας τους, αγνοώντας το πόσο έχουν συμβάλει στη δημιουργία αυτής της αίσθησης.

Η συντροφικότητα δίνει τη δυνατότητα να σχετιστείς σε πολλά επίπεδα με το σύντροφό σου, να μάθεις καλύτερα ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό, να νιώσεις εμπιστοσύνη έτσι που κάθε σου άνοιγμα προς τον σύντροφο να μην είναι έκθεση αλλά απελευθέρωση των πολλών διαφορετικών σου πλευρών. Η ελευθερία της δέσμευσης. Τίποτα λιγότερο.

Πηγή : https://www.e-psychology.gr/