Συμβουλές που σώζουν ζωές

images_832017_2_First-Aid-Management-of-Stroke.jpg

Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα βρεθούμε σε μια επικίνδυνη κατάσταση που η ζωή μας ή κάποιου άλλου ανθρώπου που βρίσκεται δίπλα μας θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε όμως, είναι οι παρακάτω πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριες.

Μπορείτε να κάνετε τη λαβή Χάιμλιχ στον εαυτό σας
Δεν χρειάζεται κάποιος άλλος για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από ένα κομμάτι φαγητού που στάθηκε στο λαιμό σας και σας απειλεί με πνιγμό. Κάντε γροθιά το «δυνατό» χέρι σας κάτω από τα πλευρά και ακριβώς πάνω από τον ομφαλό. Τοποθετήστε το άλλο από πάνω για να ωθήσετε πιο σταθερά. Πιέστε τη γροθιά σας προς τα μέσα και επάνω στη ζώνη του διαφράγματος (στο πάνω μέρος το στομάχου σας) δυνατά και επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι το αντικείμενο που έχει κολλήσει στο λαιμό σας να αποσπαστεί.

Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το περπάτημα και τη χρήση του τηλεφώνου
Τόσο το περπάτημα και τη χρήση του τηλεφώνου σας, τόσο απαιτούν σημαντική γνωστική προσπάθεια. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορείτε να επικεντρωθούμε πλήρως και στις δύο ενέργειες ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να περπατάμε και να μασάμε τσίχλα, για παράδειγμα. Στην πράξη, μπορούμε να δούμε ένα αντικείμενο, αλλά όχι απαραίτητα και να επεξεργαστούμε τι είναι και πώς να αντιδράσουμε: π.χ. ότι είναι ένα αυτοκίνητο που έρχεται προς το μέρος μας και να το αποφύγουμε.

Η θερμότητα μεταφέρεται πιο γρήγορα μέσω των υγρών
Με άλλα λόγια, μείνετε στεγνοί για να μείνετε ζεστοί. Για να εξασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία του σώματός σας δε θα πέσει πολύ γρήγορα σε ψυχρά περιβάλλοντα, προτιμήστε ρούχα από μαλλί αντί για βαμβάκι – απορροφούν περισσότερη υγρασία, ώστε να μην φτάνει στο δέρμα σας.

Τα όρια του ανθρώπινου σώματος ακολουθούν τον κανόνα του «3»
Οι άνθρωποι γενικά αντέχουν τρία λεπτά χωρίς αέρα, τρεις ώρες χωρίς καταφύγιο σε ακραίες καιρικές συνθήκες, τρεις μέρες χωρίς νερό και τρεις εβδομάδες χωρίς τροφή.

Αν πιάσει φωτιά το λάδι στο τηγάνι, μην ρίξετε νερό
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό για την κατάσβεση πυρκαγιών με λάδι ή λίπος, γιατί τα μόρια του νερού βυθίζονται στον πυθμένα του καυτού τηγανιού, εξατμίζονται και τροφοδοτούν περισσότερο τις φλόγες. Σβήστε το μάτι για να αποκόψετε την πηγή θερμότητας και ρίξτε κάτι από πάνω για να στερήσετε το οξυγόνο από τη φωτιά.

Μην τρώτε το χιόνι αντί για νερό, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο
Το σώμα μας χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για να μετατρέψει την κατάσταση της ύλης (το στερεό χιόνι σε υγρό νερό, π.χ.). Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώτε χιόνι ως υποκατάστατο για το νερό μόνο ως έσχατη λύση. Θα κερδίσετε λίγη ενυδάτωση, αλλά θα χάσετε πολύτιμη θερμότητα σώματος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/