Σιέστα με μέτρο

images_2032017_siesta.jpg

Αν η μεσημεριανή… σιέστα  έχει μεγαλύτερη διάρκεια από όσο πρέπει, θα μπορούσαν  να δημιουργηθούν συνθήκες που συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο σύντομος ύπνος που διαρκεί για περισσότερο από 40 λεπτά ή αίσθημα υπερβολικής κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και το περιττό λίπος γύρω από τη μέση. Το μεταβολικό σύνδρομο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Καθώς ο ύπνος για λίγη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θεραπειών για το μεταβολικό σύνδρομο, καθώς τα ποσοστά εμφάνισής του διαρκώς αυξάνονται.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Τόκιο, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 21 μελέτες παρατήρησης, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 307.237 άτομα.

Οι επιστήμονες έκαναν στους συμμετέχοντες ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειές τους στον ύπνο, καθώς και για το αν αισθάνονται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με το ιατρικό ιστορικό τους για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι κοιμούνται τα μεσημέρια πάνω από 40 λεπτά, αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο: Ένας μεσημεριανός ύπνος 90 λεπτών αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 50%.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες ενδείξεις που ο Δρ Tomohide Yamada, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και η ομάδα του χρησιμοποίησαν για να συνδέσουν τους μεγάλους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας με καρδιακές νόσους και διαβήτη τύπου 2.

Η νέα έρευνα θα παρουσιαστεί στην 65η ετήσια επιστημονική σύνοδο του Αμερικανικού Κολέγιου Καρδιολογίας.

«Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό κομμάτι του υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση», είπε ο Yamada.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται τώρα για να καθοριστεί πώς οι συνήθειες του ύπνου επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και αν οι μικροί σε διάρκεια ύπνοι μπορεί να είναι ευεργετικοί.

Τα έρχονται λίγο καιρό αφότου επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Loughborough ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο εξαιτίας των πιο «περίπλοκων» εγκεφάλων τους. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χρειάζονται 20 λεπτά περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, επειδή ο γυναικείος εγκέφαλος χρησιμοποιείται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και πρέπει να ανακάμψει.

Οι άνδρες με σύνθετες εργασίες που σχετίζονται με «τη λήψη αποφάσεων και την πολυεπίπεδη σκέψη» μπορεί επίσης να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τον μέσο άνδρα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/