Ρομποτικό «γάντι» βοηθά την καρδιά να χτυπά

images_1632017_Irregular_Heartbeat.jpeg

Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ρομποτικό «γάντι» που μπορεί να βοηθήσει την καρδιά να συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά, όταν έχει βλάβη. Το ειδικό χιτώνιο αγκαλιάζει το εξωτερικό της καρδιάς και την πιέζει, μιμούμενο τη δράση του καρδιακού μυός.

Οι πρώτες έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, δείχνουν ότι το νέο σύστημα λειτουργεί στην καρδιά χοίρων.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια αρκετά συχνή πάθηση, μακροχρόνια, η οποία σταδιακά επιδεινώνεται. Στους ανθρώπους που την έχουν, η καρδιά δεν είναι σε θέση να στείλει σωστά το αίμα σε όλο το σώμα – συνήθως επειδή καρδιακός μυς έχει υποστεί βλάβη, μετά από μια καρδιακή προσβολή για παράδειγμα.

Οι επιστήμονες από το Χάρβαρντ και το παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστώνης λένε ότι το μαλακό ρομποτικό γάντι που κατασκεύασαν, ήταν εμπνευσμένο από τη λειτουργία και τη δομή του καρδιακού μυός.

Η συσκευή που είναι κατασκευασμένη από σιλικόνη σκληραίνει ή χαλαρώνει, όταν φουσκώνει με πεπιεσμένο αέρα.

Τοποθετώντας την σε έξι καρδιές χοίρων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να συγχρονίσουν το ρομποτικό γάντι με τις κινήσεις της κάθε καρδιάς και να το προσαρμόσουν στο σχήμα της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βοήθησε στην ενίσχυση της ποσότητας του αίματος που στέλνει η καρδιά στο σώμα, ενώ όταν η καρδιά σταμάτησε να χτυπά, το ρομπότ βοήθησε στην αποκατάσταση της ροής του αίματος.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μηχανικά βοηθήματα που μπορούν να εμφυτεύονται στην καρδιά για να τη βοηθήσουν. Αλλά επειδή είναι σε άμεση επαφή με τον ιστό της καρδιάς, το σώμα μπορεί να αντιδράσει σε αυτά – γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο δημιουργίας επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συσκευή τους θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου αυτού, καθώς αγκαλιάζει το εξωτερικό της καρδιάς, αντί να εμφυτευτεί μέσα της. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η έρευνά τους βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες μελέτες σε ζώα προτού δοκιμαστεί η συσκευή σε ανθρώπους, ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιείται στη συνέχεια συστηματικά σε ασθενείς.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/