Πώς να μειώσεις στο ελάχιστο τις θερμίδες στα σπιτικά γλυκά

images_2032017_2_Sweet-and-Salty-Candy-Corn-Snack-Mix-Recipe.jpg

Μπορεί να το έχουμε παρακάνει με το φαγητό, αλλά τις περισσότερες φορές δε θα πούμε όχι και σε ένα γλυκάκι που μας προσφέρεται ή το προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Και μάλιστα, αν κάποιος έχει συνηθίσει σ’ όλη του τη ζωή μέχρι τώρα να απολαμβάνει κάποιο γλύκισμα κατά τις μεσημβρινές ή απογευματινές ώρες, είναι δύσκολο να αποκοπεί από αυτή τη συνήθεια. Όμως, υπάρχει λύση έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να συνδυάζει την γλυκιά απόλαυση με την ισορροπημένη διατροφή αλλά και με τη δίαιτά του.

Φτιάξτε τα γλυκά που αγαπάτε μόνοι σας!

Μπορεί να ακούγεται χρονοβόρο, αλλά τα οφέλη που θα κερδίσετε αν το επιχειρήσετε είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα, φτιάχνοντας τα γλυκά μόνοι σας, έχετε εσείς τον έλεγχο των υλικών που καταναλώνετε, χρησιμοποιώντας φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Συν τοις άλλοις, η διαφορά θα φανεί και στο πορτοφόλι σας! Δοκιμάστε να φτιάξετε για παράδειγμα την τούρτα των γενεθλίων σας με στέβια, σημειώστε πόσο θα σας κοστίσει και συγκρίνετε την τιμή αυτή με το αντίστοιχο προϊόν από το γειτονικό σας ζαχαροπλαστείο. Θα διαπιστώσετε ότι έτσι, κερδίζετε ακόμα και 10 ή 15 ευρώ στην τσέπη σας! Δεν ακούγεται, λοιπόν, πιο ωραία η ιδέα του να τρώτε συχνότερα γλυκά, χωρίς μεγάλο κόστος και με λιγότερες θερμίδες;

Τι πρέπει να κάνετε;

Να επιλέξετε τις κατάλληλες πρώτες ύλες. Πλέον, μπορούμε να βρούμε στην αγορά τα κατάλληλα προϊόντα για να φτιάξουμε γλυκά χωρίς ζάχαρη, με λιγότερες θερμίδες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με φυτικές ίνες και περιορισμένα λιπαρά.

Γλυκά με βάση τα φρούτα

Φτιάξτε γλυκά και ροφήματα με φρουτένια γεύση χρησιμοποιώντας κομμάτια φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων, χυμούς φρούτων ή ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη και με πολύ λίγες θερμίδες καθώς και σιρόπια φρούτων με στέβια αντί της ζάχαρης.

Γλυκά με βάση τη σοκολάτα

Αν η σοκολάτα είναι η μεγάλη σας αμαρτία, χρησιμοποιήστε σοκολάτες ή mini σοκολατάκια ή μους με στέβια, χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά και φτιάξτε σοκολατένιες μπουκίτσες, κορμό, κέικ ή τούρτες σοκολάτας.

Γλυκά με βάση την κρέμα

Αν πάλι οι προτιμήσεις σας στρέφονται προς τα πιο κρεμώδη γλυκά, τότε χρησιμοποιήστε άπαχο γιαούρτι ή γάλα, κρέμα ζαχαροπλαστικής με στέβια χαμηλή σε λιπαρά.

Bonus tips για ισορροπημένα γλυκά με λιγότερες θερμίδες και υψηλότερη διατροφική αξία

• Χρησιμοποιήστε μόνο τα ασπράδια των αυγών αφαιρώντας τον κρόκο.
• Αντικαταστήστε την μισή ποσότητα του αλευριού σας με αλεύρι ολικής άλεσης ή χαρουπάλευρο για φυσική γλυκιά γεύση.
• Επιλέξτε μαλακή μαργαρίνη με ω-3 ή ταχίνι αντί για βούτυρο.
• Κομματιάστε τους ξηρούς καρπούς και μην τους βάζετε ολόκληρους για να βάλετε τελικά μικρότερη ποσότητα.
• Χρησιμοποιήστε γάλα, γιαούρτι και κρεμώδη τυριά άπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά.
• Για πιο πλούσια γεύση αυξήστε τα αρωματικά υλικά της συνταγής όπως κανέλα, καφέ, άρωμα βανίλιας, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
• Σε συνταγές με μπισκότα χρησιμοποιήστε τα ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη.
• Μην παραφορτώνετε τα γλυκά σας με extra υλικά για να τα διακοσμήσετε. Ορισμένα κομμάτια φρούτων μπορούν και πάλι να κοσμήσουν εύκολα το πιάτο σας. Ή τουλάχιστον επιλέξτε προϊόντα χαμηλά σε θερμίδες όπως σιρόπια χωρίς ζάχαρη.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr