Πρέπει όντως να…

images_3032017_Dentist1.jpg

Απομακρύνουμε τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε όταν αμυνόμαστε σωστά απέναντι σε μικρόβια, βακτήρια και κάθε είδους παθογόνους παράγοντες που απειλούν την υγεία μας. Η σωστή τήρηση των κανόνων της υγιεινής είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή κάθε είδους ασθενειών. Ποιοι είναι όμως αυτοί; Ξεδιαλύνουμε μερικές απορίες σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Πρέπει χρησιμοποιώ απολυμαντικό;
Αν δεν υπάρχει πρόχειρο σαπούνι, το απολυμαντικό είναι η αμέσως επόμενή σας επιλογή για να αντιμετωπίσετε τα μικρόβια που βρίσκονται στα χέρια σας. Προτιμήστε κάποιο με βάση το οινόπνευμα – κατά προτίμηση με περιεκτικότητα άνω του 60%. Το οινόπνευμα θα σκοτώσει γρήγορα κάποια μικρόβια, όμως όχι όλα: το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι παραμένει η καλύτερη επιλογή, όταν όμως δεν είναι εφικτή, το απολυμαντικό είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα.

Πρέπει να πηγαίνω στον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο;
Ίσως. Αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα με τα δόντια σας ή έχετε ευαισθησία, αν καπνίζετε ή αν έχετε διαβήτη, πιθανότατα θα επωφεληθείτε από τις δύο επισκέψεις μέσα σε έναν χρόνο. Διαφορετικά, οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντικό όφελος: σε κάθε περίπτωση συζητήστε το με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος γνωρίζει καλά τις ανάγκες των δοντιών σας.

Πρέπει να βάζω χαρτί στο κάλυμμα της λεκάνης;
Αν εσάς σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, ποιοι είμαστε εμείς που θα σας εμποδίσουμε! Στην πραγματικότητα όμως το κάλυμμα της λεκάνης στις δημόσιες τουαλέτες δεν είναι μέσο για τη διάδοση μολυσματικών παραγόντων όπως πιστεύουμε. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το χαρτί υγείας για να πιάσετε τη βάνα της βρύσης του νιπτήρα ή το χερούλι της πόρτας – εκεί βρίσκονται τα περισσότερα μικρόβια στις δημόσιες τουαλέτες.

Πρέπει να χρησιμοποιώ φίλτρο νερού στη βρύση;
Σε γενικές γραμμές, όχι: στην Ελλάδα το νερό του συστήματος ύδρευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι καλής ποιότητας και δεν εγκυμονεί κινδύνους. Σημαντικό ρόλο όμως παίζει και το δίκτυο σωληνώσεων του σπιτιού σας αλλά και η περιοχή στην οποία κατοικείτε. Αν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού που πίνετε, μια ανάλυση ενός δείγματος μια φορά τον χρόνο, θα σας δείξει αν απαιτείται φίλτρο ή όχι.

Πρέπει να πλένω τα χέρια  μου μετά την τουαλέτα;
Ναι, ξέρουμε ότι εσείς το κάνετε αλλά τα στατιστικά είναι ανησυχητικά: σύμφωνα με τις έρευνες ένα 10% δεν κάνει τον κόπο, 33% δεν χρησιμοποιεί σαπούνι και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι δεν τα πλένουμε σωστά ή αρκετά. Θα πρέπει να τρίβουμε επιμελώς όχι μόνο τις παλάμες αλλά και ανάμεσα στα δάχτυλα, για περίπου 20 δευτερόλεπτα – περίπου όσο χρειάζεται για να τραγουδήσετε το «Happy birthday to you» δύο φορές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/