Περνώντας χρόνο στην φύση

images_3132017_2_bigstock-Young-woman-meditating-with-op-44738473.jpg

Οφέλη της Φύσης

Πολλοί ενήλικες απολαμβάνουν στη φύση την ηρεμία του ελεύθερου χρόνου ως ένας τρόπος για να ξεφύγουν από το άγχος και την τρέλα της καθημερινότητας.Δεν είναι μόνο ο καθαρός αέρας αλλά και το φυσικό τοπίο έχει θετικό αντίκτυπο στους ενήλικες, ενώ οι υπαίθριες δραστηριότητες για τα παιδιά μπορούν, επίσης να βελτιώσουν την συνολική ποιότητα της ζωής τους.

Η Δρ Susanne Preston, μια Συμβουλευτική Εκπαιδευτικός Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας, Virginia, αναφέρει πως το να βρίσκεται κάποιος στη φύση συμβάλλει σε μεγάλο στην ψυχική του υγεία δεδομένου ότι του επιτρέπει να απαλλαγεί από το άγχος.

«Ο καθαρός αέρας και το φως του ήλιου έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη», λέει ο Preston. «Για παράδειγμα,η αυξημένη έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου, μειώνει τα περιστατικά των εποχιακών συναισθηματικών διαταραχών. Όταν τα άτομα είναι εκτεθειμένα στο φυσικό ηλιακό φως, η βιταμίνη D  τους βοηθά στην αύξηση της διάθεσής τους. «

«Η έρευνα έχει δείξει ότι ο χρόνος που περνούμε στη φύση έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα  ψυχικής ασθένειας, με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, και με επιπλέον  αυξημένη αυτοεκτίμηση,» λέει ο Preston.

«Το να περνάμε χρόνο στην ύπαιθρο έχει συνδεθεί επίσης με θετικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία, και κυρίως την παχυσαρκία», προσθέτει.

Ο Preston συνιστά υπαίθριες δραστηριότητες, όπως περίπατο γύρω από το πάρκο ή τη γειτονιά, γιόγκα και διαλογισμό, χαλαρωτικούς τρόπους για να πάρουμε λίγο καθαρό αέρα.

Λόγοι να περνάτε χρόνο στη φύση

Τον Ιούλιο του 2010 μια έκδοση επιστολής Υγείας του Χάρβαρντ απαριθμεί πέντε καλούς λόγους για να βγείτε έξω και να περάσετε τον χρόνο σας στη φύση:

Τα επίπεδα βιταμίνης D αυξάνονται. Το φως του ήλιου όταν αντανακλά πάνω κινεί μια διαδικασία που οδηγεί στη δημιουργία και την ενεργοποίηση της βιταμίνης D. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η βιταμίνη βοηθά στην καταπολέμηση, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, της οστεοπόρωσης, του καρκίνου, της κατάθλιψη και των καρδιακών νοσημάτων. Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο (χωρίς  υπερβολές), μπορεί να υποστηριχθεί με συμπλήρωμα χαπιών αν είναι απαραίτητο.

Γίνεστε πιο δραστήριοι. Αν βάζετε στόχο να βγαίνετε έξω, αυτό αυτόματα θα σημαίνει λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή και περισσότερο χρόνο  σε δραστηριότητες που βάζουν το σώμα σε κίνηση.

Θα είστε πιο ευτυχισμένοι. Το φως του ήλιου τείνει να αυξάνει τη διάθεση των ανθρώπων, και συνήθως υπάρχει περισσότερο φως διαθέσιμο εκτός σπιτιού παρά μέσα σε αυτό. Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και βελτιώνουν την διάθεσή τους, πράγμα που σημαίνει περισσότερα χαμόγελα.

Θα βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ (Διάπαση Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα) φαίνεται να συγκεντρώνονται καλύτερα μετά την ύπαιθρο. Θα μπορούσε να είναι και ένα παράδειγμα που ισχύει και για τους ενήλικες, αλλά αν υπάρχει πρόβλημα συγκέντρωσης, η υπαίθρια δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει.

Μπορεί να θεραπεύσει πιο γρήγορα. Σε μία μελέτη, τα άτομα που ανάρρωσαν μετά από χειρουργική επέμβαση παρουσίασαν λιγότερο πόνο και στρες και έλαβαν λιγότερα φάρμακα για τον πόνο όταν εκτέθηκαν στο φυσικό φως. Μια παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι η θέα από το παράθυρο (δέντρα εναντίον ενός τοίχου από τούβλα), βοήθησε στην ανάρρωσή στο νοσοκομείο.

Πηγή : https://www.fitstudio.gr/