Ο ύπνος βοηθά στην εδραίωση της μνήμης

images_3032017_2_woman-sleeping.jpg

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι ερευνητές αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι ο ύπνος επαναφέρει τη σταθερότητα στη σύνδεση μεταξύ πληροφοριών που κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, η οποία συμβαίνει τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι. Η διαδικασία φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για το μυαλό μας, ώστε να λειτουργεί η μνήμη και να μαθαίνουμε για να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας.

Η απώλεια έστω και μιας νύχτας ύπνου ήταν αρκετή για να εμποδίσει το φυσικό μηχανισμό επαναφοράς του εγκεφάλου, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Όταν στερούνται την ανάπαυση, οι νευρώνες που έχει ο εγκέφαλος συνδέονται υπερβολικά και υπερφορτώνονται με ηλεκτρική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα οι νέες πληροφορίες που λαμβάνουμε να μην μπορούν να αποθηκευθούν σωστά.

Ο Christoph Nissen εξηγεί πόσο βασικός είναι ο ύπνος για την μνήμη

Ο ψυχίατρος Christoph Nissen, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο πανεπιστήμιο του Freiburg στη Γερμανία, πιστεύει ότι η ανακάλυψη θα μας οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των διαταραχών της ψυχικής υγείας. Μια ριζική θεραπεία για τη μείζονα κατάθλιψη είναι θεραπευτική στέρηση ύπνου, η οποία ο Nissen πιστεύει ότι λειτουργεί μέσω της αλλαγής της συνδεσιμότητας περιοχών του εγκεφάλου του ασθενούς. Η νέα έρευνα προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση του φαινομένου που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι θεραπείες.

«Το γιατί κοιμόμαστε είναι ένα θεμελιώδες ερώτημα. Γιατί ξοδεύουμε τόσο πολύ από τη ζωή μας σε αυτή την κατάσταση; Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο ύπνος είναι μια πολύ ενεργητική διαδικασία του εγκεφάλου και όχι χάσιμο χρόνου. Είναι κάτι που απαιτείται για την υγιή λειτουργία του», δήλωσε ο Nissen.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συνάδουν με την Υπόθεση Συναπτικής Ομοιόστασης του ύπνου (Synaptic Homeostasis Hypothesis ή SHY), η οποία αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison το 2003. Η θεωρία υποστηρίζει ότι όταν είμαστε ξύπνιοι, οι συνάψεις που σχηματίζουν συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων μας ενισχύονται όλο και περισσότερο καθώς μαθαίνουμε πράγματα και τελικά γεμίζουν το μυαλό μας με πληροφορίες. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλή ενέργεια, αλλά ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να περιορίσει τη δραστηριότητα αυτή, να εδραιώσει τις αναμνήσεις μας και να είναι έτοιμος να ξεκινήσει να απορροφά και πάλι πληροφορίες το επόμενο πρωί.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/