Ο ρόλος του καλίου στη διατροφή και στην αρτηριακή πίεση

images_332017_20160528-102659-3_600x400-600x400.jpg

Το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο και αποτελεί βασικό στοιχείο των κυττάρων. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των σκελετικών μυών και της καρδιάς. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, καθώς και στα γαλακτοκομικά και το κρέας αλλά και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως είναι τα ροφήματα γιαουρτιού. Συσχετίζεται αρνητικά με την υπέρταση και ανταγωνίζεται το νάτριο με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Σε ποια τρόφιμα θα το βρείτε σε αφθονία

Φρούτα: μπανάνα, πορτοκάλι – και ο χυμός του, ακτινίδιο, νεκταρίνι, ροδάκινο, βερίκοκα (φρέσκα ή αποξηραμένα ή κομπόστα), χυμό από γκρέιπφρουτ, πεπόνι, σύκα ξερά, χουρμάδες, σταφίδες, ρόδι, μάνγκο, αβοκάντο.

Λαχανικά: ντομάτα (φρέσκια, σάλτσα, χυμό ή πελτέ), σπανάκι, μπάμιες, μανιτάρια φρέσκα, αγκινάρα, γλυκοκολοκύθα, γλυκοπατάτα, πατάτα, καλαμπόκι, παντζάρια, σπαράγγια, αντίδια.

Γαλακτοκομικά: γάλα εβαπορέ, γάλα σακχαρούχο, γάλα σοκολατούχο, γάλα φρέσκο, γιαούρτι αγελάδας, γιαούρτι στραγγιστό, γιαούρτι πρόβειο, σκόνη γάλακτος, τυρί (κυρίως φέτα).

Όσπρια: κουκιά, αρακάς, ρεβύθια, φάβα, φασόλια ξερά

Κρεατικά & αλλαντικά: βοδινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, συκώτι μοσχαρίσιο, μορταδέλα.

Αμυλώδη: ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, παξιμάδια

Ψάρια – Θαλασσινά: γαύρο και αθερίνα, γλώσσα, καλαμαράκια, μπακαλιάρος

Άλλα τρόφιμα: κάστανα, καρύδια, κολοκυθόσπορος, πασατέμπος, φιστίκια Αράπικα & Αιγίνης, καρύδα, μελάσα, σοκολάτα, τσίλι.

Για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης συστήνεται μείωση της πρόσληψης νατρίου σε 2.300 mg/ημέρα, περίπου 1 κ.γλ αλάτι την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας που περιέχεται στα τρόφιμα, και ταυτόχρονη αύξηση της πρόσληψης καλίου. Ειδικά τώρα τις γιορτές που αρκετά από τα γεύματά μας γίνονται εκτός σπιτιού, φροντίστε τουλάχιστον όσο είστε σπίτι να συμμορφώνεστε όσο μπορείτε περισσότερο με τις συστάσεις. Σκεφτείτε ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 3.400mg Να περίπου την ημέρα, δηλαδή πολύ περισσότερο από αυτό που συνίσταται!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr