Οι υπέρβαρες μητέρες δεν αντιλαμβάνονται το βάρος των παιδιών τους

images_632017_86291319_600x400.jpg

Δεν είναι σίγουρο ότι υπέρβαροι γονείς θα μεγαλώσουν υπέρβαρα παιδιά, αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο. Επίσης, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι υπέρβαρες μητέρες δεν θεωρούν συχνά ότι τα παιδιά τους να είναι εξίσου υπέρβαρα – ακόμη και όταν είναι.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Σχολή Μπράουν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, οι υπέρβαρες μητέρες φαίνεται ότι υποτιμούν το βάρος των παχύσαρκων παιδιών τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 230 μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας (ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών) στις ΗΠΑ και το 41% εξ αυτών θεωρούσαν ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά τους είχαν «το σωστό βάρος».

Μόνο το 20% των υπέρβαρων μητέρων αναγνώρισαν σωστά τα παιδιά τους ως υπέρβαρα και μόλις 3% των μητέρων υπερέβαλαν στην εκτίμησή τους για το βάρος του παιδιού τους.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μητέρες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για το πώς τρέφουν τα παιδιά τους (στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν ερωτήματα, όπως, «Μήπως παρακολουθούν τηλεόραση όταν τρώνε;» και «Μήπως τα ταΐζετε η ίδια επειδή δεν τρώνε αρκετά;») και για το πώς αντιλαμβάνονται το βάρος των παιδιών τους. Στη συνέχεια, μετρήθηκε το ύψος και το βάρος τόσο την παιδιών όσο και των μητέρων τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μητέρες με φυσιολογικό βάρος ίσως δεν υποτιμούν το βάρος των παιδιών τους με τον ίδιο τρόπο.

«Αυτή η μελέτη περιελάμβανε μόνο μητέρες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, γεγονός που μπορεί, εν μέρει, να εξηγήσει το υψηλό ποσοστό υποτίμησης του βάρους των παιδιών τους», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Rachel Tabak.

«Αυτό είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων ερευνών που δείχνουν ότι τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίζουν το δικό τους βάρος, καθώς και εκείνο της μητέρας τους και επομένως μπορεί να μετατοπίζετε η στάση τους απέναντι στο φυσιολογικό βάρος: το υπερβολικό βάρος είναι λιγότερο αναγνωρίσιμο από αυτά, λόγω της επικράτησής του στον περίγυρό τους».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη μελέτη, διότι έχει διεξαχθεί λίγη έρευνα για το πώς η αντίληψη ενός γονέα για το βάρος του παιδιού τους επηρεάζει την υγιή συμπεριφορά που προωθούν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/