ΝΗΣΤΕΙΑ. Οφέλη και γενικές συμβουλές διατροφής

images_2632017_2_03-thinkstock-big-image.jpg

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές μελέτες με σκοπό να διερευνήσουν τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας οι διαφορετικού τύπου νηστείες που ακολουθούν τακτικά οι πιστοί ανάλογα τη θρησκεία τους .

Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες θρησκευτικές νηστείες είναι των Χριστουγέννων, της Σαρακοστής και αυτή του Δεκαπενταύγουστου. Οι νηστείες αυτές μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και θα μπορούσαν διατροφικά να χαρακτηριστούν ως ένα είδος χορτοφαγίας μιας και απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος και τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Τα σημαντικότερα οφέλη της νηστείας είναι η μείωση της ολικής χοληστερόλης , της LDL-C (“κακή χοληστερόλη”) και του λόγου της LDL-C / HDL-C (η αναλογική συσχέτιση της “κακής” με την “καλή” χοληστερίνη), η μείωση του οποίου συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.

Το κρέας είναι εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας , βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και ιχνοστοιχείων όπως για παράδειγμα το σίδηρο, το σελήνιο και το ψευδάργυρο. Αποτελεί επίσης μια από τις σημαντικότερες πηγές της βιταμίνης Β12 (βρίσκεται μόνο στο κρέας και στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα )η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον σχηματισμό ερυθρών κυττάρων.

Είναι λοιπόν σημαντικό κατά την περίοδο της νηστείας η διατροφή μας να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης σε διάφορα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό.

Τροφές και συνδυασμοί τροφών που είναι απαραίτητες στην περίοδο της νηστείας:

Καλή πηγή πρωτεΐνης    Όσπρια + δημητριακά

Πχ. Φακές + ρύζι, Σαλάτα με κόκκινα φασόλια ή μαυρομάτικα + καλαμπόκι, όσπρια + ψωμί, Σαλάτα από φακές +πλιγούρι

Εξήγηση:
Οι πρωτεΐνες των οσπρίων έχουν τέτοια σύσταση σε αμινοξέα ώστε συμπληρώνουν αυτές των δημητριακών

Ασβέστιο και Βιταμίνη D Ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα, σύκα, γάλα σόγιας/ ρυζιού , προϊόντα εμπλουτισμένα
Η απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική έλλειψη

Σίδηρο    Αλεύρι ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά , όσπρια
Πιθανή εμφάνισης έλλειψης σιδήρου μιας και η απορροφησιμότητα του σιδήρου από φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι χαμηλή

Βιταμίνη Β12 Καραβίδες, γαρίδες, αστακοί, στρείδια, μύδια, προϊόντα τοφού* , εμπλουτισμένα προϊόντα
Το Τοφού είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας

Σελήνιο Καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts), δημητριακά, θαλασσινά

Ψευδάργυρο    Θαλασσινά, δημητριακά, ξηροί καρποί

Πηγή : http://www.nutrimed.gr