Νέο φάρμακο κατά της χοληστερόλης

images_2332017_acetaminophen-ibuprofen-aspirin-tablets.jpg

Ένα καινοτόμο νέο φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη σε πρωτοφανή επίπεδα, λένε οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα της μεγάλης διεθνούς έρευνας σε 27.000 ασθενείς σημαίνουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους.

Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και η κακή χοληστερόλη θεωρείται ο βασικός υπαίτιος – οδηγεί σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να γίνετε εύκολο να μπλοκάρουν και να στερηθεί οξυγόνο η καρδιά ή ο εγκέφαλος.

Εκατομμύρια ανθρώπων λαμβάνουν φάρμακα που ονομάζονται στατίνες για να μειώσουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης. Το νέο φάρμακο –που λέγεται evolocumab- αλλάζει τον τρόπο που δουλεύει το ήπαρ για να μειώσει την κακή χοληστερόλη.

«Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τις στατίνες», είπε ο καθηγητής Peter Sever, από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος οργάνωσε το τμήμα της έρευνας που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Sever δήλωσε: «Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης κατέβηκαν χαμηλότερα από ό, τι έχουμε δει ποτέ πριν». Αν και οι ασθενείς στη μελέτη λάμβαναν στατίνες, κίνδυνός τους για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε ακόμη περισσότερο με τη νέα θεραπεία.

«Είχαν ένα επιπλέον 20% μείωσης του κινδύνου και αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, είναι ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα για τη μείωση της χοληστερόλης εδώ και 20 χρόνια», είπε ο καθηγητής.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, έδειξαν ότι μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο αποτράπηκε για κάθε 74 ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο για δύο χρόνια.

Το evolocumab είναι ένα αντίσωμα ακριβώς όπως τα όπλα που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Ωστόσο, έχει σχεδιαστεί για να στοχεύουν μια πρωτεΐνη στο ήπαρ με το όνομα PCSK9. Τελικά, βοηθά το όργανο να καταπολεμά καλύτερα την κακή χοληστερόλη στο αίμα και να τη διαλύει. Το αντίσωμα χορηγείται με ένεση στο δέρμα κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Ωστόσο, ο καθηγητής Sever είπε: «Πιθανώς, δεν θα αντικαταστήσουν τις στατίνες, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με πραγματικά υψηλή χοληστερόλη και πιθανώς χρειάζονται περισσότερα από ένα φάρμακα για κατεβάσουν το επίπεδό της».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/