Μεσογειακή Διατροφή: ισορροπία από την πράξη στο πιάτο μας

images_532017_2_dakos-600.jpg

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής, δηλαδή έναν τρόπο διατροφής, που προέκυψε από τη μελέτη των Επτά Χωρών.

H μελέτη ξεκίνησε στα τέλη του 1950 και αφορούσε επτά χώρες (την Ιταλία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και την Ιαπωνία), εξετάζοντας 13.000 άτομα ηλικίας από 40 έως 59 ετών για περισσότερα από 15 χρόνια. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα άτομα που κατοικούσαν στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ζούσαν περισσότερα χρόνια και εμφάνιζαν μικρότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα από παθήσεις της καρδιάς και νεοπλασιών. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια έδειξαν πως η ποιότητα της διατροφής και η παρουσία συγκεκριμένων τροφίμων τη διατροφή αυτών των ανθρώπων έπαιζε προστατευτικό ρόλο στην υγεία τους (ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά και αμυλούχα, όσπρια και ξηροί καρποί, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συχνή κατανάλωση ψαριών) καθώς και η φυσική δραστηριότητα ως τρόπος ζωής.

Το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής απεικονίζεται με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο στο πρότυπο της Μεσογειακή Πυραμίδας. Όπως φαίνεται παρακάτω.

Σήμερα, ωστόσο, οι μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως το πρότυπο των Ελλήνων έχει απομακρυνθεί κατά πολύ από αυτό της Μεσογειακή Διατροφής. Στα πλαίσια αυτά και προσπαθώντας να προσαρμόσει κανείς τη Μεσογειακή Πυραμίδα σε μια πιο σύγχρονη πραγματικότητα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr