«Καλύτερες» μητέρες όσες αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία

images_2632017_mother-in-law-as-nanny-e1396631390157.jpg

Τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βιώνουν λιγότερες συμπεριφορικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Η μέση ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι αποκτούν παιδιά στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται, με τις γυναίκες συχνά να προειδοποιούνται ότι το να κάνουν παιδιά αργότερα στη ζωή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, μεταξύ των οποίων και της αποβολής.

Αλλά η «ψυχολογική ωριμότητα» των μεγαλύτερων σε ηλικία μητέρων μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ευημερία των παιδιών μέχρι τα μέσα της εφηβείας τους, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους στη Δανία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Developmental Psychology, βρήκε ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας δεν επιπλήττουν και δεν επιβάλλουν φυσική πειθαρχία στα παιδιά τους, όσο εκείνες που γεννούν σε νεαρότερη ηλικία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις από ένα τυχαίο δείγμα 4.741 μητέρων από μια μεγάλη έρευνα που αφορούσε τα παιδιά και τις οικογένειές τους στη Δανία. Ανακάλυψαν ότι μέχρι την εφηβεία, η αντίληψη των παιδιών για τη γλώσσα και η κοινωνική τους ανάπτυξη βελτιωνόταν όσο η ηλικία της μητέρας τους μεγάλωνε, ανεξάρτητα από παράγοντες, όπως το υπόβαθρο, η εκπαίδευση και η οικονομική κατάσταση.

Αυτό συνέβαινε σε παιδιά ηλικίας από επτά έως έντεκα ετών, τα οποία είχαν λιγότερα κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα, αν οι μητέρες τους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά το αποτέλεσμα φάνηκε να σταθεροποιείται στην ηλικία των 15 ετών.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο ευέλικτοι διανοητικά με την ηλικία, είναι πιο ανεκτικοί στους άλλους ανθρώπους και αναπτύσσονται καλύτερα συναισθηματικά», δήλωσε ο καθηγητής Dion Sommer, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ψυχολογική ωριμότητα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι μεγαλύτερες μητέρες δεν επιπλήττουν και δεν βάζουν τιμωρίες στα παιδιά τους τόσο πολύ. Αυτό το στιλ γονεϊκότητας μπορεί να συμβάλει σε ένα θετικό ψυχοκοινωνικό περιβάλλον το οποίο επηρεάζει θετικά την ανατροφή των παιδιών».

Μεγαλύτερες μητέρες με παιδιά στην εφηβεία συνέχισαν να επιπλήττουν τα παιδιά τους προφορικά λιγότερο συχνά από ό, τι οι νεαρότερες μητέρες, αλλά και για τα παιδιά ηλικίας 15 ετών δεν υπήρχε διαφορά στο πόσο συχνά έμπαιναν τιμωρία ανάλογα με την ηλικία της μητέρας τους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/