Η μόδα προκαλεί… οσφυαλγία!

images_2332017_2_Party-High-Heel-Shoes-2015-In-Pakistan-002.jpg

Tα πολύ στενά τζιν, αλλά και άλλα αξεσουάρ της μόδας μπορεί να συμβάλουν σε επώδυνα προβλήματα στη μέση, όπως προειδοποιούν φυσιοθεραπευτές και χειροπράκτες.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών έχουν βιώσει οσφυαλγία και πόνο στην πλάτη, που σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Χειροπρακτικής, οφείλεται και στα μοντέρνα ρούχα, όπως τα skinny jeans, οι ξώφτερνες γόβες, οι υπερμεγέθεις τσάντες και τα βαριά κοσμήματα.

Τα πολύ στενά τζιν μπορεί να περιορίζουν την κινητικότητα και να αναγκάζουν άλλους μύες να καταπονούνται, καθώς προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη μεταβολή στη στάση του σώματος που προκύπτει, σύμφωνα με τον χειροπράκτη Rishi Loatey.

«Αν είναι απίστευτα σφιχτά, δεν θα είστε σε θέση να περπατήσετε όπως θα κάνατε κανονικά», είπε. «Έχετε ένα φυσικό βηματισμό και το γόνατο, το ισχίο και η μέση κινούνται όλα μαζί για να ελαχιστοποιηθεί η πίεση που ανεβαίνει μέσα από τις αρθρώσεις. Ωστόσο, αν μία από αυτές τις περιοχές δεν κινείται όπως θα έπρεπε, αυτό πρόκειται να προκαλέσει περισσότερη πίεση σε κάποια από τις άλλες».

Ενώ το 73% των γυναικών -σε ένα δείγμα περισσότερων από 2.000- δήλωσαν ότι είχαν πόνο στη μέση, το 28% παραδέχτηκε ότι γνώριζαν πως τα ρούχα τους επηρεάζουν τη στάση του σώματός τους και προκαλούν πόνο στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα, αλλά δεν το λάμβαναν υπόψη, όταν επέλεγαν τι να φορέσουν.

Η οσφυαλγία είναι η πιο κοινή αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, με 9,4% των ανθρώπων να υποφέρουν από αυτήν, σύμφωνα με μια προηγούμενη μελέτη.

Τα ψηλά τακούνια, τα οποία προκαλούν τους μύες στο πίσω μέρος του ποδιού και της γάμπας να σφίγγουν και «τραβούν» διαφορετικά τη λεκάνη απ’ ότι κανονικά, έχουν εδώ και καιρό ενοχοποιηθεί για τους πόνους στη μέση. Αλλά και τα ξώφτερνα παπούτσια, οι μπαλαρίνες και κάποιες μαλακές μπότες μπορεί επίσης να βλάψουν τη μέση σας, εάν φοριούνται πολύ συχνά, σύμφωνα με τον κ. Loatey.

«Αν φανταστούμε το πίσω μέρος του παπουτσιού, το κομμάτι που πηγαίνει γύρω από τη φτέρνα υποτίθεται ότι θα είναι αρκετά σταθερό, έτσι ώστε να στηρίζει το πόδι από πίσω», είπε. «Αν λείπει αυτό ή αν δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη, τότε το πόδι σας έχει μεγαλύτερη κινητικότητα μέσα στο παπούτσι. Αν τα παπούτσια δεν είναι στο σωστό μέγεθος, είναι λίγο χαλαρά ή δεν υποστήριξη στο πίσω μέρος, αλλάζει ο τρόπος που περπατάμε», είπε ο κ. Loatey.

Ο κ. Loatey είπε ότι θα πρέπει να προσπαθούμε να φοράμε ρούχα που μας επιτρέπουν να κινούμαστε όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα, αποφεύγοντας βαριά μπουφάν με κουκούλες και μεγάλες τσάντες ώμου που μπορεί να περιορίζουν την κίνηση, αλλά και να επιβαρύνουν τη μέση μας με το βάρος τους.

Επειδή βεβαίως γνωρίζει ότι πολλές γυναίκες δεν θα κόψουν τις γόβες και τα ψηλοτάκουνα ούτε καν για λόγους υγείας, συμβουλεύει τουλάχιστον να μειώσουν τον χρόνο και τη συχνότητα που φορούν τέτοια παπούτσια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/