Η κάνναβη ίσως βοηθάει στην άνοια, αλλά η έρευνα εμποδίζεται

images_1132017_cannabis.jpg

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στην κάνναβη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άνοιας, όπως έχουν δείξει κάποιες πρώτες μελέτες – αλλά περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα ευρήματα εμποδίζεται από τις νομοθεσίες για τα ναρκωτικά, λένε οι επιστήμονες.

Τα κανναβινοειδή όπως τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των επικίνδυνων πρωτεϊνών άνοιας από τα κύτταρα του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Salk, ενός φημισμένου κέντρου για τη βιοϊατρική έρευνα στην Καλιφόρνια.

Ενώ τα αρχικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πέρυσι αύξησαν τις ελπίδες ότι οι ουσίες της κάνναβης θα μπορούσαν μια ημέρα να αποτελέσουν τη βάση ενός νέου φαρμάκου για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, τα επόμενα βήματα αποδεικνύονται εξαιρετικά αργά.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Σούμπερτ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι τα νομικά θέματα ένα σημαντικό εμπόδιο για εκείνον και την ομάδα του, που τους εμπόδισε να διεξάγουν περαιτέρω έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαριχουάνας.

«Είναι τόσο φανερό ότι το φυτό αυτό θα πρέπει να μελετηθεί πιο προσεκτικά», είπε. «Είναι όμως αρκετά δύσκολο να βρεις χρηματοδότηση, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για τα νομικά θέματα που το αφορούν».

Ο καθηγητής Σούμπερτ, δήλωσε ότι το Ινστιτούτο είχε υποβάλει αίτηση προς την Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) για να πάρει άδεια να χρησιμοποιήσει εκχύλισμα κάνναβης για δοκιμές σε ποντίκια τον Δεκέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μικρή ποσότητα συνθετικών κανναβινοειδών στην πρώτη μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι διεγείρουν την απομάκρυνση της τοξικής πλάκας στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την άνοια. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα αμυλοειδής δημιουργεί μια επιβλαβή πλάκα στον εγκέφαλο των ανθρώπων με άνοια, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα νευρικά κύτταρα.

Η άνοια, η οποία πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους, προκαλεί επιδείνωση της μνήμης, της σκέψης και της συμπεριφοράς και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα κάποιου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Επηρεάζει περίπου 47.500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  με τον πιο κοινό τύπο της να είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τον ρόλο της βήτα αμυλοειδούς στη νόσο, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη αρχίζει να συσσωρεύεται σε κύτταρα του εγκεφάλου πολύ καιρό προτού τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ εκδηλωθούν.

Η ομάδα στο Ινστιτούτο Salk έδειξε ότι η THC μείωσε την ποσότητα βήτα αμυλοειδούς σε νευρικά κύτταρα με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, επιτρέποντας στα κύτταρα να επιβιώσουν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/