Η θεραπεία τεστοστερόνης δεν είναι μαγική

images_1432017_e-eidhseis.jpg

Οι ηλικιωμένοι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία ορμονών ώστε να έχουν πιο υγιή οστά, αλλά μπορεί επίσης να ρισκάρουν αύξηση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων, όπως δείχνουν μελέτες από τις ΗΠΑ.

Το επίπεδο της ανδρικής ορμόνης μειώνεται σταδιακά, με φυσικό τρόπο στους άνδρες όταν γερνούν. Οι γιατροί συμφωνούν ότι οι άνδρες κάθε ηλικίας με πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και συμπτώματα, όπως χαμηλή λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να θεωρούνται υποψήφιοι για ορμονική θεραπεία με τεστοστερόνη.

Αλλά η συζήτηση μαίνεται σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να σταματάει η θεραπεία. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις τεστοστερόνης απευθείας σε καταναλωτές έχει γίνει μεγάλη επιχείρηση.

Όλοι οι άνδρες που συμμετείχαν στις δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ ήταν 65 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν μετρίως χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά χωρίς εμφανή ιατρική αίτια. Στους μισούς δόθηκε τζελ τεστοστερόνης, που εφαρμόζεται στο δέρμα, ενώ στους άλλους μισούς δόθηκε τζελ πλασίμπο, που δεν περιείχε τεστοστερόνη.

Οι 700 άνδρες, οι οποίοι ακολουθούσαν θεραπεία σε διαφορετικά ερευνητικά κέντρα, παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δημοσιεύονται τιςς επιθεωρήσεις JAMA και JAMA Internal Medicine.

Στους 12 μήνες, η θεραπεία τεστοστερόνης συνδέεται με:

– αύξηση στην οστική πυκνότητα (η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων)

– μειωμένη πιθανότητα για αναιμία

Αλλά επίσης:

– δεν υπάρχει καμία πραγματική αλλαγή στη μνήμη ή τη γνωστική λειτουργία

– συσσώρευση των μαλακών εναποθέσεων στα αιμοφόρα αγγεία του καρδιακού μυός

Οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να ελεγχθεί αν αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες που λαμβάνουν τεστοστερόνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, η οποία παρακολούθησε την υγεία της καρδιάς για μια περίοδο περίπου τριών ετών, υποστηρίζει ενδεχομένως πως όχι, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να είναι σίγουροι. Άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι η τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς, αλλά και πάλι οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι βέβαιοι.

Υπάρχει επίσης μια ανησυχία ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη του όγκου.

Ο Δρ Channa Jayasena, ένας εμπειρογνώμονας του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Το μήνυμα εδώ είναι να επιλέξουμε τους σωστούς ασθενείς που θα ωφεληθούν από τη θεραπεία με τεστοστερόνη, αλλά να μην την αντιμετωπίζουμε ως ένα θαυματουργό φάρμακο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας συνιστά να εξετάζονται άλλες πιθανές αιτίες για τη χαμηλή τεστοστερόνη, όπως η παχυσαρκία, προτού ο γιατρός συνταγογραφήσει θεραπεία τεστοστερόνης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/