Η δομή του εγκεφάλου μας αποκαλύπτει την προσωπικότητά μας

images_2832017_2_british-university-attempting-3d-print-neural-networks-brain-using-human-stem-cells-1.jpg

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας συνδέονται με τις διαφορές στο πάχος και τον όγκο των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου μας, όπως υποστηρίζει μια διεθνής μελέτη.

Εκείνοι που είχαν παχύτερα και λιγότερο «ρυτιδιασμένα» εξωτερικά στρώματα εγκεφάλου, έτειναν να έχουν περισσότερο νευρωτική τάσεις, όπως έδειξαν τα στοιχεία που εξετάστηκαν από μαγνητική τομογραφία 500 ανθρώπων. Αντίθετα, οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λεπτότερα εξωτερικά στρώματα εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Cognitive and Affective Neuroscience και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία που εξέτασαν λεπτομερώς στοιχεία από 500 νεαρούς, υγιείς εθελοντές.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια, σχεδιασμένα για να αξιολογήσουν πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – τη νεύρωση (πόσο κακοδιάθετο είναι ένα άτομο), την εξωστρέφεια (πόσο ενθουσιώδες είναι ένα άτομο), τη δεκτικότητα (πόσο ανοιχτόμυαλο είναι ένα άτομο), τη θετικότητα και την ευσυνειδησία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα διαφορετικά γνωρίσματα συνδέθηκαν με τις διαφορές στο πάχος του φλοιού (το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου), στο πόσο «διπλώνεται» ο φλοιός και στο συνολικό όγκο του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής Δρ Luca Passamonti από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για την ψυχική υγεία: «Η σύνδεση πώς η δομή του εγκεφάλου σχετίζεται με βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της κατανόησης μας για τη σχέση μεταξύ της μορφολογίας του εγκεφάλου και της διάθεσης, των γνωστικών και συμπεριφορικών διαταραχών».

«Πρέπει επίσης να αποκτήσουμε μια καλύτερη αντίληψη της σχέσης μεταξύ της δομής του εγκεφάλου και των λειτουργιών του σε υγιείς ανθρώπους, για να καταλάβουμε τι είναι διαφορετικό σε άτομα με νευροψυχιατρικές διαταραχές», κατέληξε ο ερευνητής.

Ο Michael Anderson, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Franklin και Marshall College, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν δύσκολο να ερμηνευθεί, παρά το γεγονός ότι «πραγματοποιήθηκε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας καλά ελεγχόμενες μεθόδους».

«Οι περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται με πολλαπλές γνωστικές λειτουργίες και με τη συμπεριφορά, έτσι είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ποιες λειτουργίες είναι σχετικές με αυτές τις συγκεκριμένες συσχετίσεις», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Η λειτουργία του εγκεφάλου είναι λιγότερο θέμα του αριθμού των νευρικών κυττάρων που χρησιμοποιούνται ή την ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού που χρησιμοποιείται και περισσότερο του πώς τα νεύρα συνδέονται μεταξύ τους – κάτι που δεν διερευνήθηκε σε αυτή τη μελέτη».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/