Η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει τα παιδιά

images_1132017_5476135_orig.jpg

Ο θάνατος περισσοτέρων από ένα στα τέσσερα παιδιά προκαλούνται από τη ρύπανση, την έλλειψη υγιεινής και άλλα ανθυγιεινά περιβάλλοντα, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Περίπου 1,7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα λοιμώξεων του αναπνευστικού που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα, την περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε δηλητηριάσεις και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Τα παιδιά που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονίας, ενώ θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα σε όλη τη ζωή τους.

Η Δρ Margaret Chan, του Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, δήλωσε: «Ένα μολυσμένο περιβάλλον είναι θανάσιμο – ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Αναπτύσσουν τα όργανα και το ανοσοποιητικό σύστημα και τα μικρότερα σώματα και αεραγωγοί, τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολυσμένο αέρα και νερό».

Σε μια έκθεση με τίτλο «Κληρονομώντας έναν Βιώσιμο Κόσμο;», ο ΠΟΥ διαπίστωσε ότι 531.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της ρύπανσης του οικιακού αέρα, χρόνιων λοιμώξεων του αναπνευστικού, ασθενειών των πνευμόνων, καρκίνου και άλλων επιπτώσεων στην υγεία. Το 2012, περίπου 361.000 παιδιά πέθαναν από διάρροια που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχαν απλώς πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ασθένειες, όπως η ελονοσία, θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν χάρη στην κατάλληλη περιβαλλοντική δράση, όπως τη μείωση των περιοχών όπου τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν.

«Μια άλλη κατηγορία απειλών για την υγεία των παιδιών αναδύεται από περιβαλλοντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών, των ηλεκτρονικών αποβλήτων και της αλλαγής του κλίματος», αναφέρει η έκθεση.

Σε μια άλλη έκθεση του ΠΟΥ, που ονομάζεται «Μην ρυπαίνεις το μέλλον μου!», παρατίθενται οι διαφορετικές ασθένειες και οι δυνητικά θανατηφόροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά, ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Για το άσθμα, η έκθεση αναφέρει ότι είναι «μία από τις πιο σημαντικές χρόνιες ασθένειες στην παιδική ηλικία, με περίπου 11-14% των παιδιών άνω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο να αναφέρουν συμπτώματα άσθματος. Η ρύπανση του αέρα, π.χ. από καυσαέρια οχημάτων με κινητήρα, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του παιδικού άσθματος. Τόσο η ρύπανση του περιβάλλοντος και του οικιακού αέρα όσο και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της σοβαρότητας του άσθματος και εξάρσεις του στα μικρά παιδιά».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/