Είστε έγκυος; Κλείστε το τηλέφωνο!

images_2732017_2_pregnant-woman-smartphone-app.jpg

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν μια ακόμη παράμετρο στην οποία θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι εγκυμονούσες.

Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας αναμφισβήτητα βελτίωσε αισθητά κάθε πτυχή της ζωής μας. Ειδικά στην ιατρική, νόσοι και καταστάσεις που κάποτε απέβαιναν εξαιρετικά επικίνδυνες για τη ζωή μας, σήμερα αποτελούν υποθέσεις ρουτίνας ή ακόμη και εξαφανισμένες περιπτώσεις. Στον τομέα της μαιευτικής ειδικότερα, οι προγεννητικοί έλεγχοι και η εξέλιξη της μαιευτικής επιστήμης είχαν σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας και των επιπλοκών που παρουσιάζονται στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης και της γέννας.

Όμως η τεχνολογία δημιούργησε και επιπλέον ανησυχίες στις μέλλουσες μητέρες: Τι επιρροή έχουν στο έμβρυο όσα παρακολουθώ στην τηλεόραση; Το wifi μήπως κάνει κακό; Κάνει να μιλάω στο ασύρματο τηλέφωνο και στο κινητό; Αν και δεν υπάρχουν απόλυτα τεκμηριωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα για τα έμβρυα από τα ασύρματα δίκτυα, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ίσως είναι καλύτερο να κλείνετε το κινητό σας αν είστε σε ενδιαφέρουσα – αν και όχι για τον λόγο που πιστεύετε.

Ο πλέον άμεσος λόγος ανησυχίας για τη χρήση του κινητού για το έμβρυο δεν προέρχεται από την ακτινοβολία αλλά από το… κουδούνισμα! Έχει τύχει να σας ταράξει ο ήχος του κινητού σε κάποια στιγμή που δεν το περιμένετε ή έχετε χαλαρώσει; Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στο έμβρυο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Στην μελέτη συμμετείχαν 28 έγκυες που έχουν καθημερινά κινητό τηλέφωνο μαζί τους, οι οποίες βρισκόταν μεταξύ της 27ης και της 41ης εβδομάδας της κύησης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις του εμβρύου (γύρισμα κεφαλιού, άνοιγμα στόματος κτλ) την ώρα που «χτυπούσαν» τα κινητά τηλέφωνα. Όλα τα έμβρυα έδειξαν εμφανή σημάδια ξαφνιάσματος από τους ήχους του κινητού, αντίδραση η οποία κατά τους ερευνητές είναι ανησυχητική, καθώς δείχνει μια παρεμβολή στον φυσιολογικό κύκλο της εμβρυακής συμπεριφοράς.

Οι ίδιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να αξιολογηθούν σωστά τα πρώτα συμπεράσματα, οι εγκυμονούσες όμως που θέλουν να… φυλάν τα ρούχα τους μπορούν είτε να έχουν κλειστό το κινητό τους όσο το δυνατόν περισσότερο είτε να προτιμήσουν τη δόνηση ή ένα πιο χαλαρωτικό ringtone για τις εισερχόμενες κλήσεις.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/