Γρήγορη αύξηση μυϊκής μάζας και απώλεια λίπους; Γίνεται αλλά μην το κάνετε!

images_1032017_imgs-marathon-strong-aerobic-endurance-3.jpg

Οι επιστήμονες στον Καναδά πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον ιδανικό τρόπο για να αποκτήσουμε μυς και να χάσουμε λίπος γρήγορα. Μόνο που α) αφορά μόνο τους άνδρες, β) περιλαμβάνει σκληρή γυμναστική και ακόμη σκληρότερη δίαιτα, γ) είναι αδύνατον να την ακολουθήσει κάποιος!

Η μέθοδος απαιτεί έντονη άσκηση και μείωση της πρόσληψης τροφής στο 40% από ό, τι χρειαζόμαστε κανονικά – μια κατάσταση που οι ειδικοί παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν βιώσιμη έξω από το πλαίσιο της μελέτης.
Τι έδειξε η έρευνα για τους μυς

Η ομάδα του πανεπιστημίου McMaster στο Οντάριο του Καναδά, πραγματοποίησε τη μελέτη σε ένα μικρό δείγμα 40 νέων ανδρών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και ένα πρόγραμμα γυμναστικής έξι ημερών την εβδομάδα, για ένα μήνα. Η διαφορά ήταν ότι η μία ομάδα κατανάλωνε περισσότερη πρωτεΐνη από τη άλλη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έτρωγε περισσότερη πρωτεΐνη απέκτησαν περισσότερο από 1,1 κιλά μυϊκής μάζας, παρότι δεν κατανάλωναν αρκετή τροφή. Ταυτόχρονα, κατά μέσο όρο, έχασε 4,5 κιλά.

Η άλλη ομάδα αν και δεν ανέπτυξε καθόλου τους μυς της, δεν παρουσίασε ούτε μείωση της μυϊκής μάζας. Επίσης, τα μέλη της έχασαν περισσότερο από 3,5 κιλά κατά μέσο όρο.

Ο Stuart Phillips, καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας του πανεπιστημίου McMaster και εκ των ερευνητών της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του «American Journal of Clinical Nutrition», παραδέχθηκε ότι οι τα τεστ ήταν «εξαντλητικά» για τους συμμετέχοντες.

«Θέλαμε να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορούσαμε να τους κάνουμε να είναι σε φόρμα: να χάσουν κάποιο λίπος, αλλά ταυτόχρονα να μη χάσουν μυϊκό ιστό και να βελτιώσουν την αντοχή και τη φυσική τους κατάσταση», είπε.

«Η άσκηση, ιδιαίτερα με βάρη, δίνει σήμα στους μύες ότι πρέπει να διατηρηθούν, ακόμη και αν βρισκόμαστε σε κατάσταση έλλειψής θερμίδων», δήλωσε ο καθηγητής Phillips.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα δεν θα πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ελέγχαμε τη διατροφή τους, επιβλέπαμε την άσκησή τους και είχαμε τους συμμετέχοντες υπό αυστηρή επιστημονική επιτήρηση» είπε ο καθηγητής Phillips.

Η ομάδα των ερευνητών τώρα γνωρίζει πώς να συνεχίσει τη μελέτη στις γυναίκες και ότι ο στόχος τους είναι να εντάξουν τα ευρήματά τους σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εφαρμόσει ο καθένας – χωρίς να πεθάνει από πείνα και εξάντληση!

Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε, ότι μπορεί η συγκεκριμένη μελέτη να έδειξε γρήγορα αποτελέσματα απώλειας λίπους, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους στερητικές δίαιτες είναι αναποτελεσματικές μακροπρόθεσμα και οδηγούν εν καιρώ σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/