Βλαστοκύτταρα αναζωογονούν τα οστά

images_2832017_462462973.jpeg

Τα κύτταρα που βρίσκονται στο αμνιακό υγρό που περιβάλλει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο μπορούν να αναζωογονήσουν τα γερασμένα και αδύναμα οστά, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει μωρά με γενετικές ασθένειες, ηλικιωμένους, ακόμη και αστροναύτες σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, έδειξε ότι τα κύτταρα του αμνιακού υγρού ενίσχυσαν τον μυελό των οστών και μειώσαν τα κατάγματα κατά 80%. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προγραμματίζονται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το αμνιακό υγρό προστατεύει το έμβρυο και το βοηθά να αναπτυχθεί μέσα στη μήτρα της μητέρας. Περιέχει επίσης βλαστικά κύτταρα τα οποία είναι δομικά στοιχεία άλλων ιστών.

Οι ερευνητές συνέλεξαν αμνιακά βλαστικά κύτταρα από υλικό που είχε απομείνει από τεστ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή που συλλέχθηκε αμέσως πριν από τη γέννηση.

Η ερευνητική ομάδα από το Institute of Child Health ενέχυσαν στη συνέχεια τα κύτταρα σε άρρωστα ποντίκια. Τα ζώα είχαν ατελή οστεογένεση, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από εύθραυστα κόκκαλα.

Στους ανθρώπους, η πάθηση επηρεάζει περίπου ένα μωρό σε κάθε 25.000 γεννήσεις και μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς τα μωρά γεννιούνται με πολλαπλά κατάγματα. Ακόμη και εκείνα που επιβιώνουν αντιμετωπίζουν έως και 15 κατάγματα των οστών κάθε χρόνο, εύθραυστα δόντια, προβλήματα ακοής και προβλήματα ανάπτυξης.

Τα τεστ στα ποντίκια έδειξαν ότι η έγχυση των κυττάρων αύξησε την αντοχή, την πλαστικότητα και τη δομή των οστών των ζώων. Ο αριθμός των καταγμάτων τους μειώθηκε στο ένα πέμπτο του αρχικού επιπέδου τους.

Η Δρ Pascale Guillot, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μικρής και μεγάλης ηλικίας – από μωρά με ατελή οστεογένεση έως συνταξιούχους με οστεοπόρωση: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, γιατί πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που θα επηρεάσει πολύ κόσμο. Έχουμε ήδη συνηθίσει να χρησιμοποιούμε κρέμες στο πρόσωπό μας για να επιβραδύνουμε τη γήρανση του δέρματος, θα κάνουμε το ίδιο και για το σκελετό. Νομίζω ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα έχουμε βρει συγκεκριμένους τρόπους για να επιβραδύνουμε τη γήρανση του σκελετού μας και για τη μείωση των καταγμάτων και του πόνου».

Τα οστά μας συνεχώς ανακατασκευάζονται, με κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες να καταστρέφουν τα παλαιά οστά και με κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες να δημιουργούν νέα. Η μελέτη έδειξε ότι τα βλαστικά κύτταρα αυξάνουν τη φυσική δραστηριότητα των οστεοβλαστών, οι οποίο «τεμπελιάζουν» σε παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/