Ανακαλύπτοντας τη σοβαρότητα μιας καρδιακής προσβολής

images_1732017_Transplant-drug-may-help-limit-damage-after-a-heart-attack.jpg

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να καταλαβαίνουν αν μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον παθόντα, εξετάζοντας τον καρδιακό μυ για μώλωπες ή αιμορραγία.

Ασθενείς με αυτά τα σημάδια στις εξετάσεις αναπτύσσουν συχνότερα σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα από τη Γλασκώβη και ελπίζει ότι η ανακάλυψή της θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη τέτοιων επιπλοκών.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να ανεβαίνουν τις σκάλες. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται επειδή λόγω της βλάβης η καρδιά δεν έχει αρκετή δύναμη για να στέλνει το αίμα σε όλο το σώμα με αποτελεσματικό τρόπο.

Το αποτέλεσμα είναι να κόβεται η ανάσα του ασθενούς, να αισθάνεται κουρασμένος και, χωρίς θεραπεία, μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό στα πόδια και τους πνεύμονές του. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην πάθηση, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς, ενώ μερικοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να χρειαστούν επιπλέον χειρουργική επέμβαση.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό ίδρυμα Heart Foundation παρακολούθησε περισσότερους από 200 ασθενείς για να διαπιστώσει πόσο καλά ανάρρωναν τις ώρες, εβδομάδες και τους μήνες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους σε καρδιολογικό συνέδριο στο Μάντσεστερ, έκαναν επιπλέον εξετάσεις στους ασθενείς ενώ ήταν στο νοσοκομείο.

Ο καθηγητής Colin Berry και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν σημάδια αιμορραγίας στον καρδιακό μυ, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν αργότερα επιπλοκές σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν. Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τους γιατρούς όταν αποφασίζουν ποια θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόσουν αλλά και στο πόσον καιρό θα πρέπει να παρακολουθείται στενά ο ασθενής, δήλωσε ο καθηγητής Berry.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι οι αιμορραγίες μπορεί εν μέρει να προκληθούν από τα αντιπηκτικά φάρμακα που οι γιατροί δίνουν στους ασθενείς μετά από μια καρδιακή προσβολή – τα εμφράγματα συμβαίνουν όταν τα βασικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά μπλοκάρονται από έναν θρόμβο.

Όμως και τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στον μυϊκό ιστό της καρδιάς μπορούν να μπλοκαριστούν, με αποτέλεσμα να έχουν «διαρροή», λέει ο καθηγητής που σημειώνει ότι σχεδόν το ήμισυ των ασθενών με καρδιακή προσβολή έχουν πιθανώς κάποια αιμορραγία ή μώλωπες στην καρδιά – αν και δεν είναι σίγουρο ότι όλοι τους θα αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

«Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αποτελεσματική θεραπεία έπειτα από μια καρδιακή προσβολή, μπορεί να έχει άσχημη εξέλιξη. Γνωρίζουμε τώρα ότι η αιμορραγία του καρδιακού μυός είναι μια επιπλοκή που θέλουμε να αποφύγουμε», είπε.

Η ομάδα του τώρα ερευνά αν υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία ασθενών που υπέστησαν μια σοβαρή καρδιακή προσβολή, χορηγώντας αντιπηκτικά ή θρομβολυτικά φάρμακα απευθείας στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και όχι ενδοφλεβίως, για παράδειγμα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/