Πονοκέφαλος – ο συνηθέστερος χρόνιος πόνος

images_3032017_2_tension-headache-treatment-prevention.jpg

Περισσότεροι από ένας στους 5 πολίτες έχουν πονοκεφάλους που περιορίζουν τις δραστηριότητές του στο σπίτι, την εργασία και την κοινωνική του ζωή. Έναν στους 25 από εμάς, τον ταλαιπωρεί σχεδόν καθημερινά πονοκέφαλος.

Η κεφαλαλγία είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα πόνου, αφού συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα που παραλύουν κυριολεκτικά τον ασθενή, αναφέρει με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα Κεφαλαλγίας (12 Σεπτεμβρίου) η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας.

Όλες οι μελέτες αναδεικνύουν το χρόνιο πόνο σαν το σημαντικότερο πρόβλημα αναπηρίας παγκοσμίως, μια γνώση που διαφεύγει της προσοχής ιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας, πολιτών και πολιτικών, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Έχει και ο πονοκέφαλος την παγκόσμια ημέρα του

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Κεφαλαλγίας η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Κεφαλαλγίας που δραστηριοποιεί τους πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους οργανώνει μια καμπάνια αναγνώρισης του προβλήματος που υποτιμάται συστηματικά, ακόμη και από τους γιατρούς.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες, αλλά και με τις Οργανώσεις των ασθενών, προσπαθεί να εγείρει την προσοχή σε αυτή την κατάσταση κατεστραμμένης υγείας που δεν βρίσκει αναγνώριση ούτε στην εργασία, ούτε στο ίδιο το σπίτι του ασθενή πολλές φορές.

Η παγκόσμια έρευνα, συνεχίζεται παρά τα μειωμένα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα. Βιολογικοί παράγοντες και συσκευές νευ-ερεθισμού προστίθενται στα κλασσικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών. Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην ανάδειξη και οριστικοποίηση αυτών των θεραπειών.

Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο υποκειμενικός, ούτε «υστερικός» όπως πολλοί πιστεύουν.  Έχει συγκεκριμένους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που έχουν καταγραφεί λεπτομερώς. Όπως όλα τα είδη χρόνιου πόνου κινητοποιούν μηχανισμούς συναισθηματικούς που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, επισημαίνουν οι ειδικοί στη χώρα μας και τονίζουν: «Στο σχολείο, στη δουλειά, στο σπίτι, μην υποτιμάτε το συμμαθητή, συνάδελφο ή σύντροφο που πονά. Είναι αλήθεια ότι οι πονοκέφαλοι δεν σκοτώνουν, αλλά κλέβουν ημέρες ζωής και συχνά καταστρέφουν την ίδια τη ζωή».

Όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες, όπως λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους, και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισής του. Κέντρα κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς που θα σας βοηθήσουν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/