Profile Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και FODMAPs

images_222017_2_entero.jpg

Τι είναι τα FODMAPs;

FODMAPs Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) δηλαδή οι ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (σακχαρούχες αλκοόλες).

Με απλά λόγια τα FODMAPS είναι υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν απορροφώνται στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να προωθούνται αυτούσια στο παχύ έντερο, όπου και ζυμώνονται από τα βακτήρια της περιοχής, προκαλούν διάρροια, αέρια και κοιλιακή διάταση. Τα FODMAPs έχουν απασχολήσει εκτενώς τη βιβλιογραφία τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως μία δίαιτα φτωχή σε FODMAPs μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του συνδρόμου. Τα FODMAPs, περιλαμβάνουν, τις φρουκτάνες, την ινουλίνη, τους φρουκτο- και γαλακτο- ολιγοσσακχαρίτες, τη λακτόζη, τη φρουκτόζη, τις σαχαρούχες αλκοόλες (τεχνητά γλυκαντικά).

Πιο συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται σε μία δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs είναι:

Ομάδα λαχανικών
Κρεμμύδι και σκόρδο: Πλήρης αποκλεισμός
Σπαράγγια, φασόλια, κουνουπίδι, μπρόκολο, μανιτάρια, αρακάςΟμάδα Φρούτων
Μήλα, αβοκάντο, κεράσια, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, godji berries, grapefruit, καρπούζι, αποξηραμένος ανανάς, σταφίδες, βερίκοκα

Ομάδα Κρέατος και πουλερικών
Λουκάνικα, επεξεργασμένα κρέατα

Ομάδα δημητριακών
Ό,τι περιλαμβάνει σε μεγάλη ποσότητα σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι.

Ομάδα ξηρών καρπών
Κάσσιους, φιστίκια

Ομάδα γλυκών και γλυκαντικών
Μέλι, φρουκτόζη, σιρόπι αγάβης, μαρμελάδες, ινουλίνη, ισομαλτόλη, μαλτιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη

Ομάδα ποτών
Μπύρα, χυμοί και τσάι με βάση το μήλο, το αχλάδι ή το μάνγκο, ρούμι, sport drinks, μαύρο τσάι, χαμομήλι, κρασί, αναψυκτικά

Ομάδα γαλακτοκομικών
Τυρί κρέμα, χαλούμι, ρικότα, παγωτό, γάλα, γιαούρτι,

Προφανώς όσοι διαβάσατε τη λίστα θα είδατε πως μένουν λίγα τρόφιμα εκτός αυτής. Για να είμαστε ρεαλιστές, φυσικά δεν συστήνεται η αποφυγή όλων των παραπάνω εφ’ όρου ζωής. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε σε φάση έξαρσης της νόσου. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο- διατροφολόγο και να συντάξετε μαζί ένα κατάλληλο διαιτολόγιο για την περίπτωσή σας.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/