Φιστίκια από νωρίς στα παιδιά

images_2222017_2_peanuts-600.jpg

Στα μωρά θα πρέπει να δοθούν φιστίκια νωρίς – σε κάποια σε ηλικία τεσσάρων μηνών – προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργίας, σύμφωνα με μια νέα κατευθυντήρια οδηγία στις ΗΠΑ.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος αλλεργίες στα φιστίκια μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 80% αν η έκθεση του παιδιού σε αυτά γίνει σε νεαρή ηλικία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι η νέα κατευθυντήρια γραμμή ήταν «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». Ωστόσο, τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρα φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Τα επίπεδα αλλεργίας βρίσκονται στα ύψη στις ΗΠΑ και έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2008. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί: η άνοδος των αλλεργιών είναι κοινό φαινόμενο σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου, καθώς και σε τμήματα της Ασίας και της Αφρικής.

Οι γονείς είναι συχνά επιφυλακτικοί σχετικά με την εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή των παιδιών τους και στο παρελθόν έχουν δοθεί οδηγίες να περιμένουν έως ότου το παιδί γίνει τριών ετών. Η νέα κατευθυντήρια οδηγία που εκδόθηκε όμως στις ΗΠΑ λέει:

– Τα παιδιά με άλλες αλλεργίες ή σοβαρό έκζεμα θα πρέπει να ξεκινήσουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φιστίκια μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών, με ιατρική παρακολούθηση.

– Τα μωρά με ήπιο έκζεμα θα πρέπει να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν φιστίκια σε ηλικία περίπου έξι μηνών.

– Εκείνα που δεν έκζεμα ή αλλεργίες μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν φιστίκια ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς.

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε: «Αναμένουμε ότι η ευρεία εφαρμογή αυτών των κατευθυντήριων γραμμών από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης θα εμποδίσει την ανάπτυξη της αλλεργίας στα φιστίκια σε πολλά ευαίσθητα παιδιά και θα οδηγήσει τελικά στη μείωση του επιπολασμού της αλλεργία στα φιστίκια στις ΗΠΑ».

Ο Michael Walker, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, είπε: «Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ορθές ιατρικές έρευνες που διεξάγονται στη Μεγάλη Βρετανία. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν βεβαίως τον γιατρό τους, προτού επιχειρήσουν την πρόληψη της αλλεργίας δίνοντας τροφές με φιστίκι στο βρέφος τους».

Ο καθηγητής Alan Boobis, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η προηγούμενη άποψη ότι καθυστερώντας την εισαγωγή των αλλεργιογόνων τροφίμων μειώνεται ο κίνδυνος τροφικής αλλεργίας είναι εσφαλμένη και αν μη τι άλλο, ο αποκλεισμός ή καθυστερημένη εισαγωγή των συγκεκριμένων αλλεργιογόνων τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/