Το μυστικό του καρχαρία

images_222017_shortfin-mako-shark-usa-andy.jpg

Αυστραλοί επιστήμονες ελπίζουν ότι ένα φάρμακο που δημιούργησαν και το οποίο μιμείται ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος του καρχαρία, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας ανίατης ασθένειας των πνευμόνων.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση δημιουργεί ουλές ιστό των πνευμόνων, κάνοντας την αναπνοή να γίνετε σταδιακά πιο δύσκολο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ένα νέο φάρμακο, εμπνευσμένο από ένα αντίσωμα που βρίσκεται στο αίμα των καρχαριών, θα αρχίσει να δοκιμάζεται κλινικά σε ανθρώπους από το επόμενο έτος. Το φάρμακο AD-114 αναπτύχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας AdAlta.

Οι αρχικές δοκιμές εστίασαν με επιτυχία σε κύτταρα που προκαλούν ίνωση, δημιουργώντας μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που μιμούνταν το αντίσωμα του καρχαρία, σύμφωνα με τον Δρ Mick Foley, από το Ινστιτούτο Μοριακής Επιστήμης του πανεπιστημίου La Trobe.

Τα συμπτώματα της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης περιλαμβάνουν δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία σταδιακά χειροτερεύει και ένα επίμονο ξηρό βήχα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, γι’ αυτό και οι γιατροί επικεντρώνονται στην προσπάθεια να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των ασθενών και να επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χαρακτήρισε αυτόν τον μήνα το AD-114 ως «ορφανό φάρμακο» – μια κίνηση που παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες προσπαθούν να βρουν θεραπείες για ασθένειες.

Ο Δρ Foley, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της AdAlta, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε συγκεντρώσει  7,5 εκατομμύρια δολάρια από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, τον Αύγουστο, χρήματα τα οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει ώστε να πραγματοποιηθούν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο 2018.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, το φάρμακο έδειξε επίσης δυνατότητες για τη θεραπεία και άλλων μορφών ίνωσης. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ασθενείς που πάσχουν από νόσο του ήπατος και εκφύλιση της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία, όπως είπε ο Δρ Foley.

Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν βλάπτονται καρχαρίες κατά τη διαδικασία δημιουργίας του φαρμάκου. Χρησιμοποιήθηκε μόνο ένα δείγμα αίματος που πάρθηκε από έναν καρχαρία του γένους των ορεκτολοβίδων, ο οποίος βρίσκεται στο ενυδρείο της Μελβούρνης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/