Το κρύο & το δέρμα μας

images_622017_winter-hair-care-expert-tips-snow-cold-scalp-dry-hair.jpg

Ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα! Σίγουρα όλοι μας, κάποια στιγμή της ημέρας, αισθανθήκαμε τα χείλη μας να «σκάνε», το δέρμα μας να «τραβάει», να τσούζει και να κοκκινίζει.

Γιατί όμως το κρύο ταλαιπωρεί την επιδερμίδα μας;
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο ψυχρός αέρας αφυδατώνουν την επιδερμίδα μας. Το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό, εύθραυστο και λεπτό. Εξαιτίας της ξηρότητας το δέρμα μας «τραβάει» και κάποια σημεία όπως γύρω από τη μύτη και το στόμα ξεφλουδίζουν. Οι έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας, όπως για παράδειγμα η μεταφορά από το εξωτερικό, κρύο περιβάλλον, σε ζεστό κλιματιζόμενο χώρο, προκαλούν την διαστολή των αγγείων και την ερυθρότητα συνήθως στα μάγουλα και τη μύτη. Ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα παρατηρούνται στα χέρια τα οποία επιπλέον επιβαρύνονται με την συχνή χρήση απορρυπαντικών. Εδώ δεν θα πρέπει να αγνοούμε, ότι οι ιώσεις και τα κρυώματα του χειμώνα, ταλαιπωρούν επιπλέον την επιδερμίδα και κάνουν το δέρμα θαμπό και κουρασμένο.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε όμως τις δυσμενείες επιπτώσεις του κρύου στο δέρμα μας;

Επιλέγουμε σωστό καθαριστικό
Συνήθως τα βαριά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγονται τις πολύ κρύες ημέρες. Προτιμάμε ένα ήπιο καθαριστικό για παράδειγμα με εκχυλίσματα χαμομηλιού ή τριαντάφυλλου, που δεν προκαλεί επιπλέον ξηρότητα στην επιδερμίδα μας.

Ενυδατική κρέμα
Εφαρμόζουμε κρέμα πλούσια, σε ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες, όπως γλυκερίνη, πανθενόλη, βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ενυδατικό ορό πριν τη χρήση της κρέμας.

Αντιηλιακή προστασία
Η ξηρή επιδερμίδα του χειμώνα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ηλιακή ακτινοβολία. Για αυτό, δεν ξεχνάμε την χρήση του αντιηλιακού με SPF 15 τουλάχιστον, ακόμα και τις χειμωνιάτικες, κρύες ημέρες.

Προστασία στα χείλη
Απαραίτητη είναι η εφαρμογή ενός προστατευτικού προϊόντος χειλιών, καθώς τα χείλη δεν διαθέτουν υδρολιπιδικό φιλμ και αφυδατώνονται εύκολα. Η ενυδάτωση των χειλιών με τη γλώσσα είναι καλό να αποφεύγεται καθώς το σάλιο τα ξηραίνει περισσότερο εξαιτίας των ενζύμων που διαθέτει.

Προστασία στο σώμα και τα χέρια
Απαραίτητη είναι η χρήση ενυδατικής κρέμας στο σώμα και τα χέρια, ιδιαίτερα μετά το ντους και πριν τον νυχτερινό ύπνο. Επιλέγουμε κρέμες πλούσιες σε βιταμίνη Ε, γλυκερίνη, αμυγδαλέλαιο, πανθενόλη και βούτυρο καριτέ. Στα χέρια η εφαρμογή της κρέμας πρέπει να γίνετε περισσότερες φορές την ημέρα.

Όχι στο ….καυτό ντους
Η παρατεταμένη χρήση καυτού νερού στο ντούς αφυδατώνει επιπλέον την επιδερμίδα και ευνοεί την επιδερμική χαλάρωση. Συνίσταται η επιλογή χλιαρού νερού.

Προσοχή με τα μάλλινα και τα συνθετικά
Τα μάλλινα και τα συνθετικά ρούχα, δημιουργούν πολλές φορές αλλεργικές δερματίτιδες εξ’επαφής. Καλό είναι να αποφεύγεται η τριβή τους με το δέρμα .

Θεραπείες ενυδάτωσης & θρέψης
Εάν η υφή του δέρματός σας συνεχίζει να σας προβληματίζει συζητήστε με την αισθητικό σας. Μπορείτε να επαναφέρετε και να ενισχύσετε το δέρμα σας με θεραπείες που συνδυάζουν την ενυδάτωση και τη θρέψη. Επίσης ο χειμώνας αποτελεί ιδανική περίοδο για την επιλογή θεραπειών αντιγήρανσης και ανάπλασης με βαθιά peeling και οξέα, με τη συμβουλή πάντα της αισθητικού σας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr