Το άγχος επηρεάζει διαφορετικά αγόρια και κορίτσια

images_2222017_2_kid_room_sharing-e1327708896253.jpg

Τα έντονα στρεσογόνα γεγονότα επηρεάζουν τα μυαλά των κοριτσιών και των αγοριών με διαφορετικό τρόπο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα, τον πόνο και την ενσυναίσθηση, ο νησιωτικός φλοιός, ανακαλύφθηκε ότι είναι ιδιαίτερα μικρός σε κορίτσια που είχαν υποστεί κάποιο ψυχολογικό τραύμα. Όμως στα αγόρια που είχαν βιώσει κάποιο παρόμοια έντονο γεγονός, ο νησιωτικός φλοιός ήταν μεγαλύτερος από το συνηθισμένο.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχή μετατραυματικού στρες από ό, τι τα αγόρια, είπαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια θα μπορούσαν να εμφανίσουν εντελώς αντίθετα συμπτώματα μετά από μια ιδιαίτερα οδυνηρή ή τρομακτική εμπειρία και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με διαφορετικό τρόπο.

Η ερευνητική ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ, δήλωσαν ότι τα κορίτσια που εμφανίζουν διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί στην πραγματικότητα να εμφανίζουν ταχύτερη γήρανση ενός τμήματος του νησιωτικού φλοιού.

Ο νησιωτικός φλοιός είναι ένα πολύπλοκο τμήμα που βρίσκεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο και το οποίο έχει πολλές συνδέσεις. Πέρα από την επεξεργασία των συναισθημάτων, διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση σημάτων από άλλα μέρη του σώματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν 59 παιδιά από εννέα έως 17 ετών για τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Depression and Anxiety. Η μια ομάδα αποτελούνταν από 14 κορίτσια και 16 αγόρια, που είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο έντονου στρες ή τραύματος, ενώ η δεύτερη ομάδα -15 κορίτσια και 14 αγόρια- δεν είχε αντίστοιχη εμπειρία. Ο εγκέφαλος όλων εξετάστηκε με μαγνητική τομογραφία.

Στην ομάδα παιδιών που είχαν υποστεί τραύμα, φάνηκε ότι μια περιοχή του νησιωτικού φλοιού είχε αλλάξει σε μέγεθος και όγκο, σε σχέση με την ομάδα χωρίς τραύμα. Αυτό δείχνει ότι ο νησιωτικός φλοιός μπορεί να αλλάξει από την έκθεση σε έντονο ή μακροχρόνιο άγχος και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη διαταραχής μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Megan Klabunde είπε ότι ήταν σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές φυσικές και συναισθηματικές αντιδράσεις σε στρεσογόνα γεγονότα. «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που εργάζονται με νέους με ψυχικά τραύματα να λαμβάνουν υπόψη το φύλο τους».

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι πιθανό τα αγόρια να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα στο τραύμα από τα κορίτσια και ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία τους. Υπάρχουν επίσης μερικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν τα κορίτσια σε πρόωρη εφηβεία».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr