Τα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων

images_2722017_pharrell-williams-happy-despicable-me-2.jpg

Για χρόνια, η ψυχολογική έρευνα φάνηκε να επιβεβαιώσει ότι τα δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που είναι τα πιο σημαντικά για τον καθορισμό της ευημερίας μας, είναι η εξωστρέφεια και η νεύρωση: Για να νιώθουμε χαρούμενοι, θα πρέπει να είμαστε εξωστρεφείς που δεν είναι νευρωτικοί.

Αυτή η θεωρία τροφοδοτεί από τα πέντε σημαντικότερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται ευρέως χρησιμοποιούμενο από τους ψυχολόγους. Αυτά είναι η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, η ευσυνειδησία, η εξωστρέφεια, η προσήνεια και η νεύρωση.

Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, καθώς οι άνθρωποι είναι φυσικά πολύπλοκα όντα. Τι γίνεται αν δεν είμαστε ιδιαίτερα εξωστρεφείς ή είμαστε νευρωτικοί; Δεν θα βρούμε την ευτυχία;

Οι ερευνητές μελέτησαν 706 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 36 χρόνια και ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ πολλών πτυχών της ευημερίας και ενός ευρύτερου φάσματος χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, σε σχέση με τα πέντε βασικά.

Μέσα από τη μελέτη τους βρήκαν πέντε διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέονταν με την υψηλή αίσθηση ευημερίας.

Ενθουσιασμός
Οι ενθουσιώδεις άνθρωποι τείνουν να είναι διασκεδαστικοί, φιλικοί, κοινωνικοί και συναισθηματικά εκφραστικοί, συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ενθουσιώδεις άνθρωποι τείνουν να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ενθουσιασμός οδήγησε σε ικανοποίηση από τη ζωή, θετικά συναισθήματα, θετικές σχέσεις, αποδοχή για τον εαυτό μας και αίσθηση επιτεύγματος.

Χαμηλή υπαναχώρηση
Με απλά λόγια, σημαίνει να έχουμε μια εύκολη σχέση με τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι με υψηλή υπαναχώρηση (η οποία υπάγεται νεύρωση) αισθάνονται εύκολα αμηχανία, ντροπή, πίεση, αποθάρρυνση και είναι επιρρεπείς στο άγχος και την κατάθλιψη.

Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλή υπαναχώρηση έχουν μεγαλύτερη αυτονομία, αντίληψη του περίγυρού τους και η προσωπική ανάπτυξη, καθώς και πολλά από τα χαρακτηριστικά των ενθουσιωδών ανθρώπων.

Εργατικότητα
Οι άνθρωποι που είναι εργατικοί έχουν προσανατολισμό στους στόχους τους, είναι αυτοπειθαρχημένοι, αποτελεσματικοί, έχουν σκοπό και ικανότητα». Η εργατικότητα συσχετίζεται έντονα με το πάθος και την επιμονή για μακροπρόθεσμους στόχους.

Έτσι, όσοι από εμάς είναι καλοί στο να σχεδιάζουμε το μέλλον, να εργαζόμαστε σκληρά και γενικά να κάνουμε πράγματα, είναι επίσης πιο πιθανό να επιτύχουμε μεγαλύτερη ευημερία.

Συμπόνια
Εάν είμαστε συμπονετικοί, νοιαζόμαστε για τους άλλους ανθρώπους και είμαστε καλύτεροι στο να τους καταλαβαίνουμε και έχουμε υψηλότερη ενσυναίσθηση. Η συμπόνια υπάγεται στην προσήνεια και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο συμπονετικοί είναι οι άνθρωποι τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι στη ζωή τους. Αν ενδιαφέρεστε για την ευημερία των άλλων, έχετε περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσετε και τη δική σας.

Πνευματική περιέργεια
Αν σας αρέσει να σκέφτεστε σοβαρά για πολύπλοκα θέματα, να αναλογίζεστε τις εμπειρίες της ζωής σας, να συζητάτε για φιλοσοφικά θέματα, να διαβάζετε «δύσκολα» βιβλία και να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, έχετε σίγουρα πνευματική περιέργεια.

Αν και η υψηλή πνευματική περιέργεια συνδέθηκε με την αυτονομία, την αντίληψη του περίγυρου, την προσωπική ανάπτυξη, την αποδοχή του εαυτού, του σκοπού και της ολοκλήρωσης, δεν είχε καμία επίδραση στις πιο συναισθηματικές μεταβλητές, όπως οι θετικές σχέσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οι παραπάνω πέντε γνωρίσματα ήταν τα πιο κρίσιμα για την πρόβλεψη της ευημερίας, αλλά ανακάλυψαν, επίσης, ότι η αυτοπεποίθηση και η δημιουργικότητα έπαιζαν ρόλο σε ορισμένες πτυχές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/