Τα πιο συνηθισμένα όνειρα και τι σημαίνουν επιστημονικά

images_2722017_woman-dreaming-600x400.jpg

Έχετε ποτέ ονειρευτεί ότι αποτυγχάνετε στις εξετάσεις; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Σε μια έρευνα για το τι όνειρα βλέπουν οι άνθρωποι, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ονειρευόταν αποτυχία σε εξετάσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να βλέπουν τέτοια όνειρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καταπίεση της πατριαρχίας μπορεί να τις στοιχειώσει ακόμη και στον ύπνο τους.

Η έρευνα οδήγησε στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων από τη Δρ Kelly Bulkeley, ερευνήτρια ονείρων στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. Η Bulkeley έκανε μια σύντομη ανάλυση των πιο συνηθισμένων ονείρων που βλέπουμε.

Κάποιος μας επιτίθεται ή μας ακολουθεί
Εξίσου διαδεδομένο τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αυτό το μοτίβο είναι η βάση για επαναλαμβανόμενους εφιάλτες της παιδικής ηλικίας που οι άνθρωποι θυμούνται σε όλη τους τη ζωή. Το θέμα έχει πολλές συμβολικές διαστάσεις: Ο εισβολέας μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν εσωτερικό φόβο ή μια υποσυνείδητη επιθυμία που καταπιέζεται. Θα μπορούσε επίσης να αντιπροσωπεύει κάποιον ή κάτι από τον εξωτερικό κόσμο που συνιστά απειλή για αυτόν που ονειρεύεται. Τέλος, θα μπορούσε να αντανακλά το ένστικτο των μακρινών προγόνων μας, των οποίων η επιβίωση εξαρτιόταν από την ετοιμότητα να αντιδράσουν στις επιθέσεις μεγάλων αρπακτικών.

Σχολεία, δάσκαλοι και εξετάσεις
Οι άνθρωποι που έχουν περάσει από κάποιο είδος εκπαιδευτικής διαδικασίας συχνά το ονειρεύονται για χρόνια. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις έρευνες ήταν ως επί το πλείστον φοιτητές, έτσι το σχολείο ήταν ακόμη μια ισχυρή ανησυχία, ειδικά για τις γυναίκες. Αυτού του είδους τα όνειρα δεν είναι μόνο σύγχρονο φαινόμενο – υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αρχαίοι Κινέζοι είχαν όνειρα και εφιάλτες για τις εξετάσεις δημοσίων υπαλλήλων που καθόριζαν την επαγγελματική τους μοίρα.

Σεξουαλικές εμπειρίες
Υπάρχει μια σημαντική διαφορά εδώ στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, το οποίο αντιστοιχεί και σε άλλες έρευνες που δείχνουν μια υψηλότερη συχνότητα ονείρων σεξουαλικού περιεχομένου στα όνειρα των ανδρών. Είναι δύσκολο να πούμε αν αυτό έχει σχέση με τη φύση ή την ανατροφή. Η τρέχουσα έρευνα δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις ή στο αν αυτά τα όνειρα υπάρχουν για να συγκαλύψουν και να λογοκρίνουν τις βαθύτερες σεξουαλικές μας επιθυμίες. Μια καλύτερη εξήγηση είναι να δείτε αυτά τα όνειρα ως εκφράσεις του ισχυρού βιολογικού ενστίκτου για τεκνοποίηση και στην πρόκληση της ικανοποίησής του μέσα στο ηθικό πλαίσιο της κοινότητάς μας.

Πτώση
Τα όνειρα στα οποία βλέπουμε να πέφτουμε είναι πολύ πιο συχνά από ότι τα όνειρα στα οποία πετάμε – είναι πιο πιθανό να πέσουμε θύματα της βαρύτητα από ότι να ξεπεράσουμε την έλξη της. Αυτά τα όνειρα μπορεί να τα βλέπουμε όταν υπάρχει μια απότομη μετακίνηση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, από το ένα στάδιο του ύπνου στο άλλο. Ακόμη και αν υπάρχει όμως αυτός ο φυσικός ηθικός αυτουργός, τα όνειρα της πτώσης μπορεί να έχουν σχέση με εμπειρίες ξαφνικής αλλαγής, αναστάτωσης, απώλειας ή τραυματισμού. Μπορεί, σε ακραίες περιπτώσεις, να οφείλονται σε γενικότερη αίσθηση καταστροφής: ο κόσμος μας γίνεται σε κομμάτια, η Αποκάλυψη είναι προ των πυλών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/