Ταμπού η ψυχική υγεία για τους άνδρες

images_2722017_600-78377781-man-holding-cup-of-coffee.jpg

Οι άνδρες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας από τις γυναίκες, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας διαπίστωσε όχι μόνο ότι οι άνδρες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη, αλλά και ότι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αποκαλύψουν ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας στους φίλους και την οικογένειά τους.

Η έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της, εξέτασε πάνω από 2.500 άτομα που είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας και έδειξε ότι το 28% των ανδρών παραδέχτηκε ότι δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια, σε σύγκριση με το 19% των γυναικών.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των γυναικών, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των ανδρών, είχε πει στους φίλους ή την οικογένεια για το πρόβλημα ψυχικής υγείας τους μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που προέκυψε. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ανδρών, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των γυναικών, είτε περίμεναν περισσότερο από δύο έτη προτού το αναφέρουν ή επέλεξαν να μην πουν τίποτα στους φίλους ή την οικογένειά τους.

Ο Mark Rowland, διευθυντής στο Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά την προσέγγιση του θέματος: «Η ψυχική υγεία είναι τόσο βασική στη ζωή μας, που αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της πρόληψης των προβλημάτων ψυχικής υγείας, θα είναι επειδή οι άνδρες αισθάνονται έτοιμοι να μοιραστούν το γεγονός ότι είναι ευάλωτοι».

«Δεν έχει σχέση με το πόσο “άνδρας” είναι κάποιος, αλλά με το πόσο βρίσκεται σε επαφή με την ανθρώπινη πλευρά του. Χρειάζεται θάρρος για να είναι κάποιος ανοικτός και ειλικρινής σχετικά με την ψυχική υγεία του, αλλά όταν η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους νέους άνδρες, όλοι έχουμε ευθύνη να πιέσουμε για την κοινωνική αλλαγή».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/