Πώς να κρατήσετε μακριά τον… γιατρό

images_1822017_78055478.jpg

Επειδή σε αντίθεση με ότι λέει το ρητό, ένα μήλο την ημέρα δεν είναι αρκετό από μόνο του για καλή υγεία, παραθέτουμε μερικές ακόμη πρακτικές για τον τρόπο ζωής σας που θα σας βοηθήσουν να μείνετε μακριά από τους γιατρούς!

Ασκηθείτε, τρώτε υγιεινά, μην καπνίζετε, μην πίνετε υπερβολικά
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται προφανή και ίσως να είναι. Ειδικά όμως όταν συνδυάζονται – η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Εάν αφαιρεθούν αυτοί οι τέσσερις παράγοντες κινδύνου, θα μπορούσε να υπάρξει μείωση κατά 40% των καρκίνων και κατά 75% του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νόσων.

Περπατήστε ή κάντε ποδήλατο μέχρι τη δουλειά
Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μας ζητούν περίπου 30 λεπτά μέτριας άσκησης, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Πολλές αποφάσεις για άσκηση σχετίζονται με τα γυμναστήρια, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ πιο πιθανό να φτάσετε τον στόχο των 150 και λεπτών άσκησης την εβδομάδα, αν η δραστηριότητα ενσωματώνεται στην καθημερινή ζωή. Και αν είναι εφικτή, η ενεργή μετακίνηση – το περπάτημα ή η ποδηλασία μέχρι τη δουλειά- είναι ιδανική λύση.

Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα αποδοτική, δεδομένου ότι τείνει να ωθήσει τουλάχιστον περιστασιακά τον καρδιακό ρυθμό πάνω από το επίπεδο της μέτριας άσκησης, όταν, για παράδειγμα, ξεκινάμε από ένα φανάρι ή ανεβαίνουμε μια ανηφόρα.

Κάντε δουλειές στο σπίτι ή χορέψτε
Τα 150 λεπτά άσκησης της εβδομάδας μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους, ακόμη και κατ’ οίκον: το καθάρισμα του σπιτιού, οι μικροεπισκευές και τα μερεμέτια, η φροντίδα του κήπου αλλά ακόμη και ο χορός, θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών. Η σωματική δραστηριότητα δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά έντονη για να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Αγοράστε μικρότερα πιάτα
Οι μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, είτε είναι σε εστιατόρια είτε σε γεύματα στο σπίτι, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην παχυσαρκία: οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό αν έχουν μπροστά τους μεγαλύτερες μερίδες, συσκευασίες ή επιτραπέζια σκεύη. Τα μικρότερα σερβίτσια λοιπόν είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τον έλεγχο του βάρους μας.

Αποφύγετε τα ποτά με ζάχαρη
Αν και γενικά σε μια ισορροπημένη διατροφή δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, η αλήθεια είναι ότι τα ποτά που έχουν ζάχαρη δεν έχουν –σημαντική τουλάχιστον- θέση σε μια τέτοια. Συχνά αποτελούν απλώς μια πηγή «άχρηστων» θερμίδων, χωρίς διατροφική αξία, ενώ ορισμένες φορές η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη φτάνει ή και υπερβαίνει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα που συστήνεται – ειδικά για τα παιδιά. Μην έχετε μόνο τα αναψυκτικά στο μυαλό σας: συχνά οι χυμοί φρούτων περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης.

Ασκηθείτε στην ψυχική υγεία
Οι αγχώδεις και οι ψυχικές διαταραχές κερδίζουν συνεχώς έδαφος παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, ενώ τα αίτια και οι λόγοι που τις ενεργοποιούν ποικίλουν, όπως και οι πιθανές θεραπείες. Αναμφισβήτητα, ορισμένοι άνθρωποι που πάσχουν από αυτές θα χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια, αρκετοί όμως μπορούν να ευεργετηθούν από μη-κλινικές παρεμβάσεις. Η συμμετοχή σε πολιτιστικές ή δημιουργικές εκδηλώσεις, για παράδειγμα, μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία, σύμφωνα με έρευνες. Αρκετοί ερευνητές λένε επίσης ότι ο διαλογισμός μπορεί να επιβραδύνει τις κυτταρικές διεργασίες που συνδέονται με τη γήρανση, αλλά και να ανακουφίσει την κατάθλιψη: ασκηθείτε σε αυτόν για να περιορίσετε το άγχος σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/