Ποιοι παίρνουν περισσότερα κιλά όταν σταματούν το κάπνισμα;

images_322017_2_cigarette_smoke_odors_l1.jpg

Η διακοπή του καπνίσματος είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με την αύξηση βάρους και όχι άδικα. Πράγματι, όποιος έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία, πέρα από τα νεύρα που του δημιούργησε, του άφησε και μερικά επιπλέον κιλά.Η διακοπή του καπνίσματος είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με την αύξηση βάρους και όχι άδικα. Πράγματι, όποιος έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία, πέρα από τα νεύρα που του δημιούργησε, του άφησε και μερικά επιπλέον κιλά.

Συνήθως οι στατιστικές μιλάνε για άυξηση βάρους 3-6 κιλά, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε κάποιους γνωστούς ή φίλους να μιλάνε για μεγαλύτερους αριθμούς! Το γιατί κάποιοι παίρνουν περισσότερα κιλά όταν κόβουν το κάπνισμα αποφάσισε να διερευνήσει μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, και αυτό που βρήκε μας βοηθάει πολύ στο να προβλέψουμε …το μέλλον του βάρους μας.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το θετικό εύρημα. Αυτοί που κάπνιζαν λιγότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα και είχαν φυσιολογικό βάρος, πήραν τα λιγότερα κιλά μέσα στην επόμενη δεκαετία από τη διακοπή. Τα κακά νέα έρχονται για αυτούς που καπνίζουν περισσότερα από 25 τσιγάρα την ημέρα, ειδικά αν αυτό συνδυάζεται και με αυξημένο βάρος. Στη συγκεκριμένη μελέτη όπου συμμετείχαν πάνω από 12.000 ενήλικες, η αύξηση βάρους στη δεκαετία ήταν μεταξύ 8-12 κιλά.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνουν κι οι ίδιοι οι ερευνητές, είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, και η απόφαση αυτή δεν πρέπει να βρίσκει εμπόδιο στην αύξηση βάρους. Απλά, όσοι θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, ειδικά αν ανήκουν στους βαρείς καπνιστές ή έχουν παραπάνω κιλά, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι έχουν κίνδυνο να πάρουν περισσότερο βάρος, και θα πρέπει να το φροντίσουν παράλληλα με κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Με ένα σμπάρο, λοιπόν, δύο τριγώνια: Και διακοπή του καπνίσματος και πιο δραστήριος, υγιεινός τρόπος ζωής!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr