Ποιοι θα ζουν περισσότερο το 2030;

images_2422017_463418165.jpeg

Οι γυναίκες της Νότιας Κορέας θα είναι οι πρώτες στον κόσμο που αναμένεται να παρουσιάσουν προσδόκιμο ζωής άνω των 90 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου και τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που ανέλυσαν στοιχεία για τη διάρκεια ζωής σε 35 ανεπτυγμένες χώρες.

Η μελέτη προβλέπει ότι οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο το 2030 και ότι το χάσμα μεταξύ της μακροβιότητας ανδρών και γυναικών θα αρχίσει να κλείνει στις περισσότερες χώρες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θέτουν μεγάλες προκλήσεις για τα συνταξιοδοτικά  προγράμματα και τις υπηρεσίες υγείας για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

«Η Νότια Κορέα έχει κάνει πολλά πράγματα σωστά», δήλωσε ο καθηγητής Majid Ezzati. «Φαίνονται ότι έχουν μια κοινωνία ισότητας και ότι από τα πράγματα που ωφελούν τους ανθρώπους –όπως η εκπαίδευση, η διατροφή- επωφελούνται οι περισσότεροι κάτοικοι. Μέχρι στιγμής, είναι καλύτεροι στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο».

Η ανάλυση των δεδομένων προβλέπει επίσης ότι η Ιαπωνία, κάποτε το πρότυπο της μακροζωίας, θα υποχωρήσει στην παγκόσμια κατάταξη. Αν και έχει σήμερα το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες, στο μέλλον θα ξεπεραστεί τόσο από τη Νότια Κορέα όσο και από τη Γαλλία. Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών θα πέσει στην 11η θέση από την 4η που βρίσκεται σήμερα.

Οι ΗΠΑ επίσης δεν τα πηγαίνουν καλά και φαίνεται ότι θα έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πλουσίων χωρών μέχρι το 2030. Η μελέτη προβλέπει μέση ηλικία των 80 ετών για τους άνδρες και 83 ετών για τις γυναίκες – περίπου όσο θα είναι στο Μεξικό και την Κροατία.

«Είναι σχεδόν το αντίθετο από τη Νότια Κορέα», πρόσθεσε ο καθηγητής Ezzati. «Η κοινωνία στις ΗΠΑ είναι πολύ άνιση, σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζεται τον εθνικό μέσο όρο – είναι η μόνη χώρα χωρίς καθολική ασφάλεια υγείας. Και είναι η πρώτη χώρα που έχει σταματήσει να αυξάνεται ο μέσος όρος ύψους, το οποίο δείχνει κάτι για τη βρεφική διατροφή».

Τις ΗΠΑ θα ξεπεράσει η Χιλή, όπου οι γυναίκες που θα γεννηθούν το 2030 αναμένεται να ζήσουν για 87 χρόνια και οι άνδρες για 81.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet, δείχνει επίσης ότι το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών κλείνει. Ο καθηγητής Ezzati είπε: «Οι άνδρες είχαν παραδοσιακά πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής και κατά συνέπεια μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Κάπνιζαν και έπιναν περισσότερο, εμπλέκονταν σε περισσότερα τροχαία και ανθρωποκτονίες, ωστόσο, καθώς ο τρόπος ζωής γίνεται παρόμοιος μεταξύ ανδρών και γυναικών, το ίδιο συμβαίνει και με τη μακροζωία τους».

Μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο προσδόκιμο ζωής, οφείλεται περισσότερο στη βελτίωση της φροντίδας για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών παρά στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/