Οι selfies λένε κάτι παραπάνω για εμάς

images_522017_shutterstock_172002716-600x400.jpg

Η μόδα των selfies έχει κυριαρχήσει εδώ και μερικά χρόνια στα social media, με κάθε λογής ανθρώπους να θεωρούν υποχρέωσή τους να τις μοιράζονται με όλο τον πλανήτη. Και γιατί όχι άλλωστε; Το να παίρνεις το κατάλληλό duckface, να βγάζει μια φωτογραφία του εαυτού σου –μόνο ή με παρέα- και να την ανεβάζεις στο Instagram μοιάζει σαν μια μικρή, αθώα διασκέδαση.

Ίσως όμως να μην είναι και τόσο, καθώς μια νέα μελέτη έδειξε ότι η μόδα με τις selfies, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις σας.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια μελέτη για να διερευνήσουν το κατά πόσον η δημοσίευση selfies στo Instagram, θα μπορούσε να κρύβει κάποιες συνέπειες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ζήτησαν από 420 χρήστες του Instagram, ηλικίας από 18 έως 62 ετών, να συμπληρώσουν online ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε το πόσες selfies έβγαζαν αλλά και τις προσωπικές τους σχέσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο ικανοποιημένοι ένιωθαν οι συμμετέχοντες με το σώμα και την εμφάνισή τους, τόσο περισσότερες selfies δημοσίευαν στο Instagram. Καθόλου περίεργο, θα σκεφτόταν κανείς. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι ερευνητές έκαναν και άλλη μια σύνδεση: ότι το ίδιο φαινόμενο, της ικανοποίησης με την εμφάνιση και των πολλών selfies στο Instagram, συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα για τις προσωπικές σχέσεις.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν στην κατανόηση του ρόλου που παίζουν πλέον τα social media στη ζωή μας.

Δεν είναι όμως οι μόνοι που ασχολήθηκαν με τις selfies και την ψυχολογία. Μια άλλη έρευνα ακολούθησε μια ξεχωριστή προσέγγιση, αναζητώντας αν υπάρχει κάποια σύνδεσή των selfies με την… ψυχοπάθεια.

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι οι άνδρες που δημοσιεύουν συχνά φωτογραφίες του εαυτού τους online, παρουσιάζουν υψηλότερες βαθμολογίες σε ειδικά τεστ μέτρησης ναρκισσισμού και ψυχοπάθειας.

Μάλιστα, εκείνοι που έκαναν τον κόπο να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες τους προτού τις «ποστάρουν» είχαν ισχυρότερες ναρκισσιστικές τάσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, ο Jesse Fox, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, τόνισε ότι τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν αυτομάτως ότι οι άνδρες βγάζουν πολλές selfies είναι αυτομάτως ναρκισσιστές ή ψυχοπαθείς: οι επιδόσεις των ανδρών της μελέτης βρίσκονται γενικά στη μέση κλίμακα των φυσιολογικών συμπεριφορών, απλώς είχαν υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/