Οι επιπτώσεις των αντιβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη στα μωρά

images_1322017_crying-baby.jpg

Η έκθεση σε αντιβιοτικά στη μήτρα θα μπορούσε δυνητικά να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως η πνευμονία αργότερα στη ζωή τους, δείχνει μια νέα έρευνα.

Δοκιμές σε έγκυα ποντίκια έδειξαν ότι η ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύουν από τη νόσο των πνευμόνων διακόπηκε στα μωρά, όταν οι μητέρες τους έλαβαν κοινά αντιβιοτικά πριν από τη γέννηση. Προηγούμενη έρευνα σε ανθρώπους έδειξε ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού, αφανίζοντας τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια στο έντερο.

«Θέλαμε να διαπιστώσουμε πώς συμβαίνει αυτό και να μάθουμε αν υπάρχει ένας μηχανισμός τον οποίον θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε να ενεργοποιηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Hitesh Deshmukh, από το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων, στο Σινσινάτι.

«Πήραμε έγκυα ποντίκια και τους χορηγήσαμε δύο ή τρία από τα πλέον συνηθισμένα αντιβιοτικά που δίνονται στη νεογνική περίοδο, τέσσερις έως πέντε ημέρες πριν από τη γέννηση. Στους ανθρώπους δίνονται αντιβιοτικά συνήθως 48 ώρες ή 72 ώρες πριν από τη γέννηση, συνεπώς είναι μια κοντινή προσέγγιση».

«Δείξαμε λοιπόν, ότι αν χορηγηθούν αντιβιοτικά, διακόπτεται η ανάπτυξη των λεμφικών κυττάρων στους πνεύμονες, που είναι εκείνοι που διαμεσολαβούν για την προστασία έναντι λοιμώξεων, από πνευμονία, από ιούς ή μύκητες», είπε ο Δρ Deshmukh.

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται σε γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή για την πρόληψη λοιμώξεων και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, για την προστασία από ένα δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο που ονομάζεται στρεπτόκοκκος ομάδας Β.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να αναπτυχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι αδυναμίες που εμφανίζονται αυτήν την περίοδο θα μπορούσαν να είναι μακροχρόνιες ή ακόμη και μόνιμες, προειδοποίησε ο Δρ Seshmukh.

Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, σχεδιάζουν τώρα να προβούν σε κλινικές μελέτες, για να αξιολογήσουν τα οφέλη του περιορισμού της χρήσης αντιβιοτικών στις εγκύους και τα νεογνά.

Η χρήση αντιβιοτικών νωρίς στη ζωή μπορεί να εξηγεί, γιατί μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν προφανείς παράγοντες γενετικού κινδύνου αναπτύσσουν άσθμα ή άλλες ασθένειες των πνευμόνων αργότερα στη ζωή τους, είπε ο Δρ Deshmukh.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/