Νέα τεχνική αντιμετώπισης του εγκεφαλικού

images_1822017_stroketdcsLR_4bd3cff3560b5a60f84b34a1cd0e64a8.jpg

Μια νέα θεραπεία η οποία φιλοδοξεί να αντιστρέψει τις επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου πρόκειται να εισαχθεί σύντομα σύμφωνα με πληροφορίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Οι ειδικοί του οργανισμού προτείνουν την εφαρμογή της μηχανικής θρομβεκτομής, η οποία θα μπορεί να εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα σε όλη την Αγγλία.

Οι γιατροί έχουν πει ότι η θεραπεία φέρνει τους ασθενείς «πίσω στη ζωή» μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε περιπτώσεις που διαφορετικά θα είχαν πεθάνει ή είχαν μείνει παράλυτοι.

Η τεχνική περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο πάνω μέρος του μηρού, στη βουβωνική χώρα, από όπου προωθείται ένας μικρός καθετήρας ο οποίος οδηγείται προσεκτικά μέχρι το σημείο του εγκεφάλου που έχει δημιουργηθεί ο θρόμβος. Στη συνέχεια ο θρόμβος είτε αναρροφάται μέσα στο σωλήνα που συνδέεται με τον καθετήρα ή τραβιέται έξω με μια ειδική συσκευή.

Υποστηρίζεται ότι αυτή η θεραπευτική μέθοδος θα ωφελήσει τους ασθενείς με τους πιο σοβαρούς θρόμβους στο αίμα, οι οποία δεν μπορούν πάντα να διαλυθούν μέσω φαρμακευτικής αγωγής με θρομβολυτικά φάρμακα.

Ο σύμβουλος νευροακτινολογίας Sanjeev Nayak, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην τεχνική, δήλωσε ότι, «Αυτή είναι μια από τις κορυφαίες 10 ιατρικές καινοτομίες της τελευταίας δεκαετίας».

Οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των ανθρώπων που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς βοήθεια 90 ημέρες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, από μεταξύ 19 σε 35 τοις εκατό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/