Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη σχέση του κρέατος με τον καρκίνο…

images_1322017_2_meat-2-600x400.png

Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς μπορεί να αντέδρασε ο κάθε καταναλωτής στο άκουσμα ή διάβασμα της είδησης ότι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Φοβήθηκε; Κατάλαβε την ουσία του μηνύματος του Διεθνούς Πρακτορείου Έρευνας για τον Καρκίνο, ενός φορέα που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ); Μήπως μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο με τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα από τα μέσα;

Προβληματίστηκα με το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η απόφαση για τον καθένα ξεχωριστά. Πώς μια μαμά μπορεί να την ερμηνεύσει και να αλλάξει τη διατροφή της οικογένειάς της και των παιδιών της; Θα φέρει θετικά αποτελέσματα για να αλλάξει η διατροφή μας προς το καλύτερο ή απλά θα οδηγήσει σε υπερβολές και φοβίες; Και το πιο σημαντικό: Κατάλαβε κανείς ότι η αυτή η έκθεση ουσιαστικά απευθύνεται σε οργανισμούς, κυβερνήσεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας τους, ώστε να τις λάβουν υπόψη όταν συντάσσουν τις διατροφικές οδηγίες για κάθε χώρα, και στοχεύουν στους επιστήμονες υγείας που θα πρέπει να καθοδηγήσουν και εκπαιδεύσουν διατροφικά τον πληθυσμό; Μάλλον όχι…

Πρέπει να πούμε ότι οι επιστήμονες διατροφής και υγείας δεν πέσαμε από τα σύννεφα με το άκουσμα της ανακοίνωσης. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν δημοσιευτεί μεγάλες μελέτες που έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, και κυρίως επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα αλλαντικά, με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη η ανακοίνωση της Δευτέρας από το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, International Agency for Research on Cancer, 26 October 2015: http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf). Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά το πώς παρουσιάστηκε από τα μέσα και πώς ερμηνεύτηκε από τον κόσμο!

Τι σημάινει στην πράξη η απόφαση του ΠΟΥ για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει η απόφαση αυτή να ταξινομηθεί το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ως καρκινογόνο. Πρακτικά, αυτό στο οποίο καταλήγει η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γρ επεξεργασμένου κρέατος, δηλαδή 2 φέτες αλλαντικών ή ένα μικρό λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης, συσχετίζεται με ισχυρές ενδείξεις με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου κατά 18%. Με μικρότερη βεβαιότητα, λόγω περιορισμένων αποδείξεων, το ίδιο πιθανόν να ισχύει και για την καθημερινή κατανάλωση 100γρ κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί κτλ), αν και εδώ το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.

Ωστόσο, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι 1-2 φέτες μπείκον στην ομελέτα μία φορά την εβδομάδα, 1 μερίδα κοκκινιστού μοσχαρίσιου κρέατος ή μακαρόνια με κιμά μέσα στην εβδομάδα, ή ένα μεζεδάκι σπετσοφάι μία φορά στο τόσο θα μας προκαλέσουν καρκίνο! Όπως σημειώνει ο ίδιος ο διευθυντής του φορέα που εξέδωσε την απόφαση, Dr Christopher Wild, Director of IARC «Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ισχύουσα σύσταση για περιορισμό της κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Την ίδια στιγμή, όμως, το κόκκινο κρέας έχει θρεπτική αξία. Για το λόγο αυτό, τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να αξιολογήσουν σωστά τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και να καταλήξουν στις καλύτερες δυνατές διατροφικές συστάσεις».

Με άλλα λόγια, το κόκκινο κρέας έχει θρεπτική αξία που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε, όπως ότι περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12, οπότε σαφώς και μπορεί να περιλαμβάνεται στη διατροφή μας. Όμως, ΔΕΝ πρέπει να το υπερκαταναλώνουμε και δεν το χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Αντιθέτως αυτή η συνήθεια της καθημερινής κατανάλωσης και της υπερκατανάλωσής του στο δυτικό κόσμο μπορεί να είναι και επικίνδυνη για την υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μεσογειακή Διατροφή συστήνει η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη μία φορά την εβδομάδα. Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι αν φάμε δύο φορές θα πάθουμε κάτι, αλλά σίγουρα είναι υπερβολή να τρώμε καθημερινά κόκκινο κρέας.

Καταλαβαίνουμε τώρα τι σύγχυση μπορεί να έχουν προκαλέσει οι υπερβολικοί τίτλοι στο διαδίκτυο που συγκρίνουν το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με το κάπνισμα, σε σχέση με τον καρκίνο! Ε, όχι! Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτός ο σκοπός του Διεθνούς Πρακτορείου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας! Από την άλλη, βέβαια, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να σταματήσουμε να βλέπουμε παριζάκια να χορεύουν στην ελληνική τηλεόραση…

Πηγή : http://www.nutrimed.gr