Κάνει κακό το καθημερινό ντους;

images_222017_ntous.jpg

Ενώ μερικοί από εμάς συνηθίζουν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ντους και άλλοι το βρίσκουν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να χαλαρώσουν το βράδυ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται άσχημα όποιος το παραλείπει.

Γνωρίζουμε πολύ καλά βέβαια, ότι η παράλειψη του ντους για μερικές μέρες μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε βρώμικοι και, ας είμαστε ειλικρινείς, ελαφρώς δύσοσμους, αλλά αποδεικνύεται ότι τα πολύ συχνά ντους μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Γενετικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο υπερβολικός καθαρισμός του σώματος μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο μικροβίωμα – ένα σύνολο από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας.

Αν και ακούγονται… ανατριχιαστικά, είναι απαραίτητα για την υγεία μας και οι ερευνητές του πανεπιστημίου υποστηρίζουν ότι η «διατάραξη του μικροβιακού οικοσυστήματός μας μπορεί να προκαλέσει ασθένειες». Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα, το πεπτικό, ακόμη και η καρδιά μας θα μπορούσαν να υποφέρουν.

Η μελέτη του χωριού Γιανομάμι στον Αμαζόνιο αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί είχαν μια πολύ πιο πλούσια κοινότητα μικροβίων στο δέρμα τους και «τη μεγαλύτερη ποικιλία των βακτηρίων και γενετικών λειτουργιών που έχουν καταγραφεί ποτέ σε μια ομάδα ανθρώπων». Οι ντόπιοι είχαν ακόμη και βακτήρια που διέθεταν αντιβιοτική ανθεκτικότητα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ποτέ καμία επαφή με τα γνωστά στον «πολιτισμένο» κόσμο αντιβιοτικά.

Ενώ η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «δυτικοποίηση», δηλαδή ο με υπερβάλλοντα ζήλο «καθαρός» τρόπος ζωής, επηρεάζει σημαντικά την ποικιλομορφία του ανθρώπινου μικροβιόματος, δεν ήταν σε θέση να πει με βεβαιότητα πόσο συχνά θα πρέπει πραγματικά να κάνουμε ντους.

Ενώ η σκέψη του να σταματήσουμε εντελώς το ντους απολύτως δεν ακούγεται πολύ ελκυστική, μερικοί άνθρωποι το έχουν κάνει, όπως ο James Hamblin, συντάκτης του περιοδικού The Atlantic, ο οποίος κατέγραψε την εμπειρία του σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο το 2016.

«Στην αρχή, ήμουν ένα λιπαρό, δύσοσμα θηρίο», έγραψε, αλλά δεν χρειάστηκε πολύ μέχρι το σώμα του να αρχίζει να προσαρμόζεται.

«Μετά από λίγο το οικοσύστημά σας φτάνει σε μια σταθερή κατάσταση και θα σταματήσει να μυρίζει άσχημα. Θέλω να πω, δεν μυρίζει όπως το ροδόνερο ή το αποσμητικό, αλλά δεν μυρίζει και άθλιά», δήλωσε ο Hamblin. «Απλά μυρίζει σαν άνθρωπος».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/